Kvinna fuskade på högskoleprovet – döms

Ett 50-tal fuskare avslöjades efter provet hösten 2016.
Ett 50-tal fuskare avslöjades efter provet hösten 2016.
Nästan full pott på tre delar, mediokert resultat på den fjärde. Så upptäcktes att Solnakvinnan fuskat på sitt högskoleprov – nu har hon dömts.

Organiserat fusk på högskoleprovet har avslöjats i flera omgångar, den mest förekommande varianten är att provdeltagare mot betalning får de rätta svaren levererade i små trådlösa hörsnäckor.

För att komma till rätta med fusket gjordes hösten 2016 olika versioner av en provdel, det har nu lett till att en kvinna i Solna dömts för fusk.

39 av 40 rätt

Fusket avslöjades i samband med rättningen av hennes prov. På tre provdelar fick hon toppresultat, mellan 37 och 39 rätt av 40 möjliga. På den fjärde delen, den som fanns i flera olika versioner, fick hon bara 11 av 40 rätt.

Den stora skillnaden bedöms enligt forskare som osannolik – en chans på en miljard, enligt domen.

Skyller på astma

Kvinnan döms för osann försäkran och ska böta 2 500 kronor. Själv har hon förklarat det dåliga resultatet på den fjärde delen med att hon fått en astmaattack och inte orkat läsa frågorna.

Ett 50-tal personer avslöjades för fusk efter provet 2016. De ska ha betalat runt 40 000 kronor för sina provresultat, som de bland annat köpt via sidor på Facebook.