Äldre kvinnor bestulna, kläder sattes i brand – och rovdjursdrama på Dalarö

Kläder som låg utanför Ica Supermarkets butik sattes i brand, och elden spred sig sedan till fasaden.
Kläder som låg utanför Ica Supermarkets butik sattes i brand, och elden spred sig sedan till fasaden.
BLÅLJUSKOLLEN HANINGE. Två fräcka väskstölder från äldre kvinnor, kläder sattes i brand utanför matbutik – och så berättar vi om helgens rovdjursdrama. Här är Blåljuskollen Haninge med helgens blåljushändelser.


80-årig kvinna fick väskorna stulna vid busshållplats
Vid 00.30 natten mot lördag fick en kvinna i 80-årsåldern sina två handväskor ryckta av en man som tros ha varit i 25-årsåldern.
Händelsen inträffade vid busshållplatsen vid Björnvägen i Västerhaninge.
– Kvinnan hade precis klivit av bussen, då gärningsmannen sprang förbi och tog handväskorna, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.
En polisinsats drog igång, men mannen kom undan.
– Vi hittade några av kvinnans saker under spårandet av mannen. Och det kan finnas övervakningsfilm på bussen som eventuellt kan hjälpa oss, säger Lars-Göran Rehn.
Händelsen utreds som grov stöld.

 

Mordbrand vid matbutik – kläder sattes i brand och fasaden skadades
Som Mitt i redan berättat utreder polisen en mordbrand som skedde klockan 01.50 vid Ica Supermarket Västerhaninge natten mot söndag.
Kläder utanför butiken, som ligger längs Tungelstavägen, ska först ha tänts på, och sedan spred sig elden till fasaden.

Uppgifter till Mitt i gör gällande att kläderna tillhört tiggande EU-migranter.
Detta har Mitt i inte fått bekräftat, men även Haningepolisen uppger att man har ”någon” uppgift om att kläderna tillhört EU-migranter.

Läs mer: Misstänkt mordbrand i Västerhaninge

– Det finns en uppgift om att man tror att det var kläder till EU-migranter. Det är lätt att dra slutsatsen att det var riktat mot dem, men vi kan inte säga direkt att det är så, och man ska nog vara försiktig ändå i att utgå från det. Det fins inget i detta där vi misstänker att något agg mot just EU-migranter ligger bakom. Däremot finns det uppgifter om att det var kvarglömda kläder på platsen som tändes på, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Enligt polisen har butikens husfasad, och delar av taket, tagit skada.

– Sedan vet vi inte om det blivit vattenskador efter räddningstjänstens släckningsarbete, säger Lars-Göran Rehn.

Butikspersonalen på Ica kan inte ge så mycket uppgifter på måndagsförmiddagen, säger man.
– Jag tror inte att vi kan ge mer av bilden överhuvudtaget, händelsen är under utredning nu. Vår handlare är på semester, återkom om några dagar igen, säger en kvinna i butiken.

Tidigare har det skett attacker mot migrantbosättningar som i perioder befunnit sig vid Västerhaninge centrum. Men polisen ser alltså inte branden som en attack mot EU-migranter i dagsläget.


Kvinna rånades på väska mitt på dagen
Vid 12.30 på söndagen rånades en kvinna i 70-årsåldern på sin handväska av en man. Mannen, som tros ha varit i 25-årsåldern, möttes först av motstånd från kvinnan när han försökte ta handväskan.

– Men till slut orkade hon inte hålla i och mannen tog väskan och sprang från platsen, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Flera personer försökte hjälpa kvinnan, och ett vittne sprang tillochmed efter väsktjuven en sträcka.
– Minst tre personer hjälpte till. Men vittnet som sprang efter blev nog osäkert till sist om vad det gett sig in på och avbröt. Jag får uppfattningen att mannen sprang mot bostadsområdena på Ringvägen och Bokstigen, säger Lars-Göran Rehn.

Läs mer: Rovfågeldrama med lyckligt slut

Kvinnan behövde fördes till sjukhus.
– Troligen gick hennes axel ur led när hon försökte hålla emot, säger Lars-Göran Rehn.

Kan det vara samma man som ryckte till sig handväskor från kvinnan på Björnvägen natten mot lördag?
– Det är jättesvårt att säga. Signalementen i båda fallen vittnar om en smal man i 25-årsåldern, men det stämmer ju in på många män. Vi hoppas att övervakningsfilmer kan hjälpa oss i båda fallen, säger Lars-Göran Rehn.

Läs mer: Drama i träd på Dalarö


Rovfågeldrama på Dalarö
En skadad duvhök attackerades av skator och kajor på Dalarö under söndagen. En kvinna hade larmat polisen om att fågeln blev attackerad av skator och kajor som hackade på den mer eller mindre försvarslösa rovfågeln. Attacken skedde i ett träd på Rånövägen.
Men dramat slutade lyckligt. Viltvårdare ryckte ut, duvhöken togs omhand och den kommer nu att skickas på rehabilitering hos en rovfågelsexpert tills den kan flyga igen och släppas ut i det fria.