Lärare döms för 21 fall av grova sexövergrepp mot barn

En lärare har åtalats för sexuella övergrepp mot barn.
Läraren har arbetat på en skola på Södermalm.
En man som arbetat som lärare på en grundskola på Södermalm döms för grova övergrepp mot en tioårig pojke vid 21 tillfällen. Han frias dock från två andra anklagelser om sexuellt övergrepp och sexuell posering.
Mannen döms till två och ett halvt års fängelse.

Den lärare i 40-årsåldern som åtalats för sexuella övergrepp mot barn i Stockholm dömdes till två och ett halvt års fängelse i Stockholms tingsrätt under måndagen. Läraren har arbetat på en grundskola på Södermalm och övergreppen ska ha skett på skoltid.

Mannen döms för grovt sexuella övergrepp mot en pojke som inleddes 2016 och därefter ska ha skett vid 21 tillfällen. Han frias dock för sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Mannen ska också betala 139 600 kronor i skadestånd till pojken.

Enligt domen utsatte han pojken, som då var i tioårsåldern, genom att sticka in sin hand innanför pojkens byxor och kalsonger och ta på hans kön i en läshörna på skolan. Han ska också ha tagit med pojken hem till sin lägenhet under en skoldag och där utsatt honom för övergrepp.

Läraren har erkänt att han vid 6-8 tillfällen under läsåret genomfört en sexuell handling med sin elev. Brotten bedöms som grova då mannen utnyttjat sin ställning som lärare och missbrukat särskilt förtroende.

Frias från åtal om sexuell posering

Läraren åtalades också för för att ha fått två män, som i dag är i 20-årsåldern, att onanera framför honom via webbkamera när de var i 14-årsåldern. Pojkarna hade tidigare gått på den skola som mannen vid tidpunkten var lärare på. Mannen frias dock från brottsmisstankarna då det i det ena fallet, som gäller sexuellt utnyttjande av barn, inte går att styrka att bevisa att målsäganden var under 15 år.

I det andra fallet som gäller sexuell posering bedöms brottet vara av normalgraden och har preskriberats. Ett straff kan därmed inte utdömas, men läraren ska betala ett skadestånd på 14 600 kronor till pojken, då tingsrätten bedömt att det är bevisat att han har begått en skadeståndsgrundande handling mot målsägaren.

Redan 2017 anmäldes läraren av föräldrarna till en elev i tioårsåldern, men förundersökningen lades ner. Det var först när läraren anmäldes på nytt som utredningen togs upp igen, enligt SVT.