Välj ditt område
Hovrätten dömer den tidigare frikände läraren.
Hovrätten dömer den tidigare frikände läraren.

Lärare sexchattade med elever

Brott Läraren chattade i timmar med eleven och skickade flera sexbilder. Nu döms den tidigare lärare på en skola i Upplands Väsby döms för sexuellt ofredande.

Tingsrätten friade läraren som åtalades för att ha sexuellt ofredat en 17-årig elev. Men hovrätten går på en annan linje.

Händelsen ska inträffat hösten 2015. Läraren och eleven chattade i flera timmar och då ska lärare ha skickat flera meddelande och en bild på sig själv av sexuell karaktär. Läraren ska ha haft skolrelaterad kontakt med flera elever via chatt.

Läraren uppgav att han haft för avsikt att skicka bilden till en annan person men att han vid tillfället var kraftigt berusad och av misstag skickade den till eleven. Det påståendet avfärdade både tingsrätt och hovrätt som menar att inget tyder på att läraren ska ha skickat bilden oavsiktligt då han inte kommenterat det på något sätt i chatten.

Han har också uppgett att han uppfattade det som att eleven var intresserad av en sensuell eller sexuell relation till honom något tingsrätten menade inte kunde uteslutas bland annat med tanke på mannens berusade tillstånd. Men hovrätten, till skillnad från tingsrätten, menar att det är orimligt att mannen ska ha trott att eleven var intresserad av en sensuell eller sexuell relation.

Skolans rektor fick kännedom om misstankarna om sexuellt ofredande och stängde av läraren med omedelbar verkan. Rektorn satte igång en utredning och gjorde en polisanmälan. Därefter kom de överens om att läraren skulle lämna sin anställning, uppger rektorn till Tidningen Vi i Väsby.

Hovrätten dömer lärare till 80 dagsböter och att betala ett skadestånd till eleven på 5000 kronor för kränkning. Däremot menar hovrätten att eleven inte orsakats så stort psykisk lidande att det berättigar till skadestånd för sveda och värk.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Flera ministrar har fått pulverbrev

Nyheter

Brev med pulver skickat till Ibrahim Baylan

Nyheter

Kör MC i löpspåren – på span efter blottare

Nyheter

Risk för kaos på Medis till helgen

Brott

Hemtjänst stal guldtand från åldring

Nyheter

2022 ska nya Lidingöbron stå klar