Lärarevikarie dömd för att ha misshandlat elev

Mannen har dömts vid Nacka tingsrätt
Nacka tingsrätt dömde nyligen mannen.
En lärarvikarie har dömts för att ha misshandlat en elev vid en skola i Tyresö.
Vikarien har ”tappat besinningen och jagat ikapp en minderårig elev och utdelat våld”, skriver tingsrätten.

Tyresö kommun har tidigare betalat ut 12 500 kronor i skadestånd till en elev vid Nyboda skola, efter ett krav från Barn- och elevombudet, vilket Mitt i Tyresö skrev om i höstas.

Myndigheten ansåg att Tyresö kommun brutit mot skollagen när en personal vid skolan kränkte en elev.

Nu har Nacka tingsrätt dömt personalen – en lärarvikarie i 20-årsåldern – för att ha misshandlat eleven.

Det var i april förra året som lärarvikarien satt sitt knä mot en elevs bröst och tog ett grepp om elevens hals vilket gjorde att eleven fick ont och hudrodnader, enligt domen.

”NN har tappat besinningen och jagat ikapp en minderårig elev och utdelat våld”, skriver tingsrätten.

Mannen har dömts till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst vilket motsvarar en månad i fängelse. Brottet har ”föregåtts av viss provokation” – ett slag mot bakhuvudet – vilket sänker straffet något.

Vikarien bor i en grannkommun och förnekar brott. Han erkänner att han har knuffat eleven men anser att han har gjort det i nödvärn.

Togs ur tjänst direkt

Jesper Samuelsson är rektor för Nyboda skola.

– Det är jätteolyckligt att det har inträffat, säger han.

Nyboda skola

Mannen vikarierade vid Nyboda skola.

Han berättar att mannen togs in via en vikarieförmedling och hade jobbat någon enstaka dag innan händelsen. Direkt efter den togs vikarien ur tjänst.

Det är jätteolyckligt att det har inträffat

– Vi avvisade honom från platsen, lyssnade in elevens berättelse och polisanmälde händelsen. Vi tog också kontakt med vikarieförmedlingen för att informera och efterforska att alla rutiner stämde hos dem, kring till exempel utdrag ur belastningsregister.

Har ni ändrat era egna rutiner efter händelsen?

– Vi har blivit mer uppmärksamma och har mer noggranna åtgärder för att hjälpa vikarier när de kommer in för korttidsvikariat – för att de ska kunna gör ett bra jobb – som att dela med oss av gruppdynamik och särskilda behov. Vi hade de rutinerna innan också, men när en sådan här grej händer blir man mer vaksam.

I första hand försöker skolan – före händelsen liksom nu – att lösa frånvaro genom att täcka upp med personal som redan jobbar på skolan.

En nämndeman ville fria

En nämndeman i Nacka tingsrätt ansåg att mannen inte skulle dömas. Hon skriver bland annat att det finns brister i förhöret med eleven och hon anser att det är oklart vad som har hänt förutom den knuff som vikarien har erkänt. Den anser hon ska räknas som nödvärn mot bakgrund av slaget mot bakhuvudet.

Mannen ska betala 5 000 kronor i skadestånd till eleven, enligt domen som går att överklaga till den 4 april. Hittills har inget överklagande kommit in.

Nyboda skola är en kommunal skola med drygt 400 elever.