Skåpbil provocerade fel bilist i morgonrusningen

Skåpbilen drog till sig uppmärksamhet i Södra länken en tidig marsmorgon 2017
Skåpbilen drog till sig uppmärksamhet i Södra länken en tidig marsmorgon 2017
25-åringen körde vårdslöst och för fort i morgonrusningen.
Två år senare döms han.
Själv hävdar han att han inte alls gjort nåt fel. Tingsrätten tror mer på bilisten som tog upp jakten på den svarta skåpbilen.

Måndag morgon, klockan 06.10. En man är på väg till jobbet. När han kör ned i Nackatunneln uppfattar han ett helljusblink i backspegeln. En svart skåpbil kör upp bakom honom och lägger sig alldeles för nära.

Föraren i skåpbilen tar sig så småningom förbi. Mannen bestämmer sig för att följa efter. Han ser skåpbilen köra i hög hastighet, göra vårdslösa filbyten och hålla för kort avstånd till bilarna framför. Stundtals är farten uppe i 140 kilometer i timmen, på en väg där 70 är högsta tillåtna fart.

Körde ikapp lastbilen

Framme i Årstatunneln kör mannen ikapp skåpbilen. Genom att använda signalhornet och visa upp en legitimation lyckas han få skåpbilsföraren att stanna. Han förklarar att han är polis och frågar föraren om det handlar om en nödsituation. Föraren, en 25-årig man från Nacka, ska enligt domen då ha sagt att han har bråttom till jobbet.

Polismannen delger 25-åringen misstanke om vårdslöshet i trafik, därefter får 25-åringen köra vidare. Senare åtalas 25-åringen. I de förhör som hålls med honom förnekar han brott och hävdar att han varken kört vårdslöst eller för fort. Inte heller ska han ha sagt att han hade bråttom till jobbet.

Döms två år senare

Händelsen inträffade 2017. Nästan två år senare döms 25-åringen för vårdslöshet i trafik, till 40 dagsböter å 130 kronor.

Majoriteten av domstolens ledamöter ser ingen anledning att tvivla på på polismannens vittnesuppgifter. 25-åringen har inte heller gett en rimlig förklaring till varför han först sagt att han hade bråttom till jobbet

En nämndeman var av skiljaktig mening. Nämndemannen anser det uteslutet att det går att köra 140 km/tim i Södra länken under tidig morgontrafik. I övrigt höll han med om domslutet.

Domen går att överklaga.