GPS ledde till hälericentral i Brottby

Några av de verktyg och maskiner som polisen fann i garaget.
Några av de verktyg och maskiner som polisen fann i garaget.
Tack vare en gps-sändare upptäckte polisen förra året en hälericentral i Brottby.
Nu åtalas en 28-årig man från Järfälla.

I början av april förra året stals en kompressor som från en stor byggarbetsplats vid Albano i Stockholm. Polisen ville först lägga ner utredningen eftersom det saknades spår.

Men det visade sig att maskinen hade gps-sändare och därför kunde företaget som ägde den larma polisen och berätta om hur den förflyttats på Norrtäljevägen över Åkersberga till Brottby.

Husrannsakan

Maskinen, som är värd 140 000 kronor, hamnade hade körts till ett garage i Brottby. Ett par veckor efter inbrottet gjorde polisen husrannsakan, tog kompressorn i beslag och körde den till polisstationen i Täby.

I garaget fanns även registreringsskyltar från en stulen bil. När poliserna återvände dit för att söka efter mer stöldgods mötte de två 28-åriga två män som förhördes misstänkta för häleri. De sa att de förfogade över garaget tillsammans med en man i 40-årsåldern som inte var där.

Mycket riktigt fanns andra stulna föremål i garaget. Allt från mindre verktyg som skruvdragare, sågar och borrar till större maskiner som en gaffeltruck, flera elverk och skylifts. Larmtjänst kallades dit för att spåra föremålen genom serienumren.

Det fanns även en motor, en stor motorhuv och en större Fordgrill som en polis kunde koppla till en Ford Ranger som dagen innan hade hittats utbrunnen på infartsparkeringen vid Gillinge. Poliserna fick därför intrycket att garaget användes som hälericentral, spärrade av och beslagtog stöldgodset som senare visade sig tillhöra en rad byggfirmor.

När värdet av stöldgodset räknats ihop och andrahandsvärdet dragits ifrån landade summan på 300 000 kronor.

Nu åtalas en av de män polisen mötte i garaget för häleri. Det är en Järfällabo som förklarar stöldgodset med att han köper mycket verktyg på Blocket och från andra håll och inte alltid har koll på deras ursprung.