Ledtrådarna i jakten på 8-åringens rånare

Ledaren för rångänget hade en kniv av det här slaget, en så kallad CS-kniv
Ledaren för rångänget hade en kniv av det här slaget, en så kallad CS-kniv
En av rånarna hade ett par skor av märket Adidas ultra boost
En av rånarna hade ett par skor av märket Adidas ultra boost
Rånet mot en 8-årig pojke i januari är fortfarande ouppklarat.
I onsdags tog TV4:s Krimkvarten med programledaren Hasse Aro upp fallet.
Polisen går nu ut med några föremål som polisen tror kan kopplas till rånet mot 8-åringen, en sko och en väldigt speciell kniv.

Personrånet mot en 8-årig pojke i Järla är fortfarande ouppklarat. I onsdags tog TV4:s Krimkvarten med programledaren Hasse Aro upp rånet mot 8-åringen, liksom de många andra personrån som begåtts i Nacka.

På programledarens fråga varför det sker så mycket rån i just Nacka, svarade Marcus Warneby, gruppchef inom polisen i Nacka:

– Det är en mycket bra fråga som jag inte kan svara på. Det är bedrövligt, det handlar om flera olika gärningsmän. Vi har sett den här brottstypen tidigare år men inte i Nacka.

Flera rånare

Marcus Warneby sade i programmet, något som han även sagt till Mitt i tidigare, att det är flera gärningspersoner som för närvarande ägnar sig åt att råna barn och unga i Nacka och att polisen inte tror att det finns någon koppling mellan rånet på 8-åringen i Järla och rånen före jul i centrala Nacka.

– Det finns ingen naturlig koppling, sade Marcus Warneby.

Dagen efter rånet mot 8-åringen skedde ännu ett personrån mot en ung person, i Boo. Samma kväll greps en 14-årig pojke och överlämnades till sociala myndigheter misstänkt för det brottet.

Polisen gick i tv-programmet ut med flera ledtrådar i jakten på de fem som rånade 8-åringen. En ledtråd var att den som var ledare i rångänget och några av hans kumpaner var maskerade med masker som var dekorerade med ödlemotiv.

Visade upp sko och kniv

Det framkom också att polisen har uppgifter om att en av rånarna, ledaren, ska ha haft på sig en viss typ av skor och ha hotat 8-åringen med en kniv med speciellt utseende.

Polisen går nu ut även i Mitt i med dessa föremål, skorna och kniven (se bildspelet ovan).

– Under utredningen har det framkommit att det är troligt att det är den här typen av sko och kniv han har haft, säger Marcus Warneby till Mitt i, och tillägger:

– Har man en sån kniv så vill man briljera med den, det är ingen vanlig morakniv.

Marcus Warnbey hoppas att det ska leda fram till att någon har sett den misstänkta visa upp kniven vilket ska leda fram till att någon är beredd att berätta om det för polisen.

Skorna är av märket Adidas ultra boost, kniven är en så kallad CS-kniv, en kniv som förekommer i ett nätspel kallat Counter strike.

Till Krimkvarten sade Marcus Warneby:

– Det finns personer som vet vem som gjort det här, det är personer som troligen begått andra liknande brott. Vi vill ha namnförslag från de som vet.

Inslaget i TV4 i onsdags har gjort att polisen fått in tips:

Ja, vi har fått in tips men vi söker fortfarande information

– Ja, vi har fått in tips men vi söker fortfarande information, säger Marcus Warneby till Mitt i.