Machetemannen kvar i häktet – åtalsfrist i fyra veckor till

Den misstänkte mannen nekar till brott.
Den misstänkte mannen nekar till brott.
I tisdags skulle åtal ha väckts mot mannen som misstänks för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Sollentuna.
– Förundersökningen fortgår. Det är ett gediget utredningsarbete som går framåt, säger kammaråklagare Anna Stiernstedt.

Mannen som är i 20-årsåldern anhölls i början av april efter att ha uppträtt hotfullt med en machete mot folk i Edsberg.

Enligt uppgifter i kvällstidningarna ska polisen ha hittat både knivar och sprängladdningar i ett rum som tillhörde mannen och enligt samma uppgifter ska han ska ha planerat någon form av dåd mot en skola.

Ska ha velat ”fira” minnet av skolskjutning

Källor till Aftonbladet uppger att han i förhör ska ha uttalat planer om ett dåd och enligt Expressen ska mannen ha velat ”fira” minnet av skolskjutningen i Colombine den 20 april 1999.

Dessa uppgifter vill inte Anna Stiernstedt kommentera, men hon menar att de fynd som har gjorts ”konstinuerar” allmänfarlig ödeläggelse.

– Den här kombinationen utgör förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, sa hon till Lokaltidningen Mitt i den 23 maj.

17 september ska åtal ha väckts

Den misstänkte mannen häktades den 5 april och har därefter omhäktats flera gånger. I tisdags beviljade tingsrätten ytterligare en åtalsfrist.

Mannen nekar till brott, men är alltså fortsatt häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ny sista dag för åtal är den 17 september.

En till man misstänkt för inblandning

I inledningen av utredningen var ytterligare en man anhållen misstänkt för att ha samarbetat med den häktade mannen, men han släpptes relativt snabbt.

– Han är inte avförd från utredningen, men han är inte frihetsberövad nu, säger Anna Stiernstedt.