Mamman berättar om rånet i centrum

Här utanför Mcdonalds rånades flera pojkar i onsdags.
Här utanför Mcdonalds rånades flera pojkar i onsdags.
Flera pojkar blev rånade på dyra märkesjackor i Huddinge centrum i onsdags kväll. För en av pojkarna var det andra gången som han blev utsatt för rånare.
– Han fick ont i magen efteråt och vill inte besöka Huddinge centrum igen. Det är fruktansvärt att man inte ska kunna röra sig fritt och ha på sig det man vill, säger mamman.

Det var vid 19-tiden i onsdags som pojkarna befann sig utanför Mcdonalds i Huddinge centrum. Pojkarna hade känt sig iakttagna när två rånare, unga killar, kom fram till dem.

 

Under hot om att pojkarna skulle knivdödas om de inte lämnade ifrån sig sina jackor gjorde de just det. Det var flera minusgrader ute och pojkarna skyndade sig att ringa sina föräldrar.

Det var väldigt hotfullt

– De såg inte någon kniv. Men det var väldigt hotfullt och de hade inget val än att lämna ifrån sig jackorna. Det är inte klokt att detta ska hända. Min son vill inte besöka Huddinge centrum igen efter detta, säger en av mammorna.

Utsatt flera gånger

Pojkarna, som är i 15-årsåldern, bor runt om i södra Stockholm i Huddinge, Enskedetrakten och Hägersten.

De hade tänkt att åka hem till en kompis i Huddinge innan de blev rånade. Mamman berättar att detta är andra gången som hennes son blir utsatt för rånare.

Första gången var i Liljeholmen i höstas, då två yngre killar försökte råna honom på pengar.

– Men det lyckades han prata sig ur. Min son är en väldigt lugn person. Det är tur det. Men efter händelsen i Huddinge fick han ont i magen, säger mamman.

Hur känner du som förälder efter de båda händelserna?

– Det är fruktansvärt att man inte ska kunna röra sig fritt och ha på sig det man vill, säger mamman.

Anmäl direkt

Polisen utreder nu rånet som inträffade i Huddinge centrum i onsdags.

Johan Berglund, gruppledare för polisens ungdomsgrupp i Huddinge, uppmanar alla som blir utsatta för rånen att anmäla dem direkt till polisen.

– Man ska anmäla på en gång, inte vänta några dagar. Ofta är vi beroende av vittnesuppgifter, att till exempel kompisar som sett något vittnar för oss.

Rånvåg i Stockholm

På sistone har det inträffat flera rån där unga rånat andra unga på dyra märkesjackor runt om i Stockholm, till exempel i Nacka och Haninge.

Enligt Johan Berglund är denna typen av rån vanliga, ofta är det märkesjackor eller mobiltelefoner som rånarna vill åt. Polisen tror att det är olika ungdomar som utför rånen.

– Det är inget som tyder på att det är ett och samma gäng som genomför samtliga rån, säger Johan Berglund.