Ändrad dom – 40-åring döms för dubbelmord i Väsby

En 40-årig man döms till livstids fängelse för dubbelmordet i Väsby 2017.
En 40-årig man döms till livstids fängelse för dubbelmordet i Väsby 2017.
En 40-årig man döms för dubbelmordet i Väsby i november 2017. Mannen friades i tingsrätten men döms nu i Svea hovrätt till livstids fängelse.

Med bara ett par timmars mellanrum sköts två män till döds på olika platser i Väsby den 14 november 2017. En 40-årig man åtalades för mordet på sina vänner men friades av Attunda tingsrätt i juli förra året.

River upp domen

Domen överklagades till Svea hovrätt, som nu river upp tingsrättens dom. Vid 11-tiden på torsdagen meddelade man att 40-åringen döms till livstids fängelse för dubbelmordet.

– Jag kan inte vara annat än väldigt nöjd, med tanke på att hovrätten helt och hållet gått på min linje och dömer honom till det straff som jag tyckte han skulle dömas till, nämligen livstid, säger åklagaren Jenny Karlsson.

Åklagaren presenterade i stort sett samma bevisning i hovrätten som i tingsrätten. Mordvapnet saknas och det finns ingen teknisk bevisning som direkt binder samman 40-åringen med morden.

Trovärdigt vittne

Men till skillnad från tingsrätten bedömer hovrätten huvudvittnet som trovärdigt och tillförlitligt. Personen blev vittne till det första mordet, då en man sköts till döds med två skott i ett förråd i Sigma.

– Det som är den avgörande skillnaden mellan en frikännande och fällande dom är domstolarnas värdering av trovärdigheten hos huvudvittnet. Här har hovrätten gått på min linje, säger Jenny Karlsson.

Det anses därmed bevisat att 40-åringen mördade mannen.

Samma mordvapen

Drygt tre timmar senare sköts ytterligare en man till döds i en bostad i Odenslunda med samma vapen. Hovrätten gör bedömningen att det praktiskt taget är uteslutet att någon annan än 40-åringen – med samma vapen – skjutit mannen och dömer honom därför även för det mordet.

Något egentligt motiv till varför 40-åringen mördade sina vänner har inte kunnat beläggas.

– Det har framförts några lösryckta påståenden under förhandlingens gång, men det finns inget motiv som har fastställts, säger Jenny Karlsson.

I domen motiveras livstidsstraffet med att ett tidsbestämt fängelsestraff inte är tillräckligt då 40-åringen mördat två personer.

Mitt i har sökt 40-åringens försvarsadvokat.