Mannen ej psyksjuk – men rättegången tas om

Lena Tigerholm misstänks ha mördats genom branden på Muskö i juni.
Mannen är misstänkt för mord på Lena Tigerholm.
Lena Tigerholm.
Lena Tigerholm.
Mannen tros ha hällt bensin på Lena Tigerholm och sen startat branden.
Mannen tros ha hällt bensin på Lena Tigerholm och sen startat branden.
Den misstänkta 65-åriga mannen i Muskö-dådet är inte psykiskt sjuk – och kommer få fängelse om han döms. Men hela rättegången ska nu tas om sedan nya uppgifter framkommit från mannen i förhör.

Tingsrätten kom i slutet av november fram till att bevisningen mot mannen i Muskö-dådet är så övertygande att han anses skyldig till brottet.

Den stora rättspsykiatriska undersökningen har nu kommit fram till att bankmannen inte lider av en allvarlig psykisk störning, och att han inte heller gjorde det under det misstänkta mordet.

– Det betyder att han inte får vård om han döms. Om han döms får han fängelse, säger advokat Kerstin Koorti som försvarar mannen, till Expressen.

Expressen: Har du pratat med din klient efter att utlåtande kom?

– Ja. Vi har diskuterat det här och han förstår deras resonemang.


Läs mer: Mannen anses skyldig i Muskö-dådet


Rättegången återupptogs på tisdagen, och då kom nästa vända i målet: rättegången måste göras om från början på grund av att rätten anses jävig.

Den måste nu bytas ut.

Orsaken är den mordmisstänkta bankmannens nya version om hur Lena Tigerholm miste livet i sommarstugebranden på Muskö den 5 juni.

– Det var förväntat med hänsyn till de nya uppgifterna, säger Kerstin Koorti till Expressen.

– Det här beslutet innebär att nu kommer det så fort som möjligt att hållas nya förhör med min klient och sedan får vi se om det föranleder ny bevisning. Och sedan kommer rättegången att tas om från början till slut, säger hon.


Läs mer: Mannen tros ha hällt bensin på Lena Tigerholm – sen utbröt branden


Versionen som bankmannen nu har lämnat ingår i förhör från den rättspsykiatriska utredningen och är därmed sekretessbelagd, skriver Expressen.

Häng med i Haninge! Få koll på veckans viktigaste nyheter. Prenumerera på Mitt i Haninges nyhetsbrev!