Gav sig oprovocerat på 5-åring – dunkade hennes huvud mot sten

Attunda tingsrätt
Mannen som är i 30-årsåldern dömdes i tingsrätten för grov misshandel mot en 5-åring.
Den 5-åriga flickan lekte på innergården utanför sin bostad i Tureberg i slutet av juli i fjol när en man i 30-årsåldern helt oprovocerat tog tag i hennes huvud och dunkade det mot en kantsten.
Nu har mannen dömts för grov misshandel. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård eftersom han led av en allvarlig psykisk störning.

Mannen bodde på samma gata som den 5-åriga flickan och gick förbi henne på innergården då han utan anledning gick till angrepp.

Han hävdar att han bara knuffade flickan, men två personer såg händelsen och har vittnat om att han dunkade hennes huvud ”med kraft” mot kantstenen.

Flickan fick en sårskada och en tandskada.

”Irriterad på flickan för att hon lekte på gården”

Mannen har inte kunnat ge någon annan förklaring till sitt beteende än att ”han var irriterad på flickan för att hon lekte på gården”, skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten menar att mannen var medveten om sin handling, även om han enligt den rättspsykiatriska utredningen led av en allvarlig psykisk störning, och han dömdes därför för grov misshandel.

Även dömd för att ha misshandlat granne

Brottet bedöms som grovt då det handlar om oprovocerat kraftigt våld mot huvudet ”på ett litet barn som inte hade någon beredskap för att det skulle hända och som saknade förmåga att värja sig”.

Utöver den grova misshandeln mot den 5-åriga flickan dömdes mannen även för misshandel mot en granne i Tureberg i augusti 2016.

Grannen skulle diskutera oljud från mannens lägenhet när mannen plötsligt gick till attack och slog honom i ansiktet med en kniv som tillhygge.

Får rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning

En fullt frisk person skulle ha dömts till fängelse i ett och ett halvt år för gärningarna, förklarar tingsrätten.

Nu blir påföljden i stället rättspsykiatrisk vård, med särskild utskriftsprövning eftersom det på grund av den psykiska störningen finns risk för att mannen återfaller i allvarlig brottslighet.

Mannen ska dessutom betala skadestånd på 16 250 kronor till den 5-åriga flickan och 8 250 kronor till grannen.