Misshandlade tjuven svårt – döms till fem år

Mannen gick över gränsen i våldet mot biltjuven, slår hovrätten nu fast.
Mannen gick över gränsen i våldet mot biltjuven, slår hovrätten nu fast.
Mannen och hans kompis var på väg hem från krogen hösten 2015 när de plötsligt upptäckte och hamnade i bråk med en biltjuv. Det slutade med att mannen misshandlade biltjuven så svårt att tjuven blev invalidiserad. Mannen friades helt i tingsrätten, men nu ändrar hovrätten domen. Man menar att våldet gick för långt – och dömer mannen till fem års fängelse.

Mannen i 40-årsåldern var natten den 3 oktober 2015 tillsammans med en kompis på väg hem från krogen när de hörde hur glas krossades utanför Mekonomen i Brandbergens arbetsplatsområde.

De upptäckte en röd Mercedes utanför entrén med en krossad bakruta.

I bilen satt en man i 40-årsåldern iförd mopedhjälm, som mannens vän genast konfronterade.

Tumult uppstod först mellan 40-åringens kompis och biltjuven. 40-åringen tog upp sin telefon för att ringa 112.

Då gav sig biltjuven på honom i stället och slog honom i ansiktet.

Biltjuven tog av sig mopedhjälmen. 40-åringen såg samtidigt att tjuven hade en så kallad busshammare i handen.

Han plockade då upp biltjuvens hjälm och svingade den minst tre gånger mot biltjuvens huvud, och minst en gång när biltjuven redan fallit till marken.

Vi menar att det var ett försvarligt agerande från min klient.
Anders Björk, försvarare åt 40-åringen.

Därefter larmade 40-åringen 112 och sade de blivit attackerade, att de gripit en person som nu var svårt skadad och att han handlat i nödvärn.

I de första förhören medgav mannen att han slagit tjuven ett par gånger när han stod upp, och ytterligare en gång efter att han fallit till marken.

Men slaget efter att biltjuven fallit i backen tog han tillbaka vid rättegången. Att han tog tillbaka detta menar nu hovrätten är en efterhandskonstruktion.

I oktober 2016 friade tingsrätten mannen och menade att han handlat helt i nödvärn, men hovrätten dömer nu alltså mannen till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Den så kallade nödvärnsexcessen kan göra att en person kan gå fri från straff trots att den använt sig av uppenbart oförsvarligt våld – om omständigheterna var sådana att personligen svårligen kunnat besinna sig.

40-åringen har också uppgett att han var panikslagen, mycket rädd och trodde att han skulle bli slagen i huvudet igen med busshammaren. Men hovrätten menar att 40-åringen saknade nödvärnsrätt vid det sista slaget, när tjuven redan fallit till marken och inte längre stod för något angrepp.

Mannen ska också betala 1,5 miljoner i skadestånd till biltjuven som fick svåra hjärnskador och är helt invalidiserad av skadorna, och inte kunnat höras i fallet överhuvudtaget.

”Enligt hovrättens mening står det klart att det våld som (den tilltalade) utövat mot mannen har stått i uppenbar disproportion till vad som hade behövts för att avvärja mannens angrepp mot honom. Det våld som (den tilltalade) utövat mot mannen har därmed varit uppenbart oförsvarligt,” skriver hovrätten i domen.

Eftersom 40-åringen själv angreps och att han själv kontaktade polisen, bedömer hovrätten att straffet ska stanna vid fem års fängelse.

40-åringens försvarare Anders Björk säger till Mitt i att man kommer överklaga till Högsta domstolen.

Han menar att viktiga omständigheter inte bedömts i hovrätten, bland annat att biltjuven var påverkad av narkotika.

– Det gjorde att han (tjuven) var i ett aggressivt tillstånd. Vi menar att det var ett försvarligt agerande från min klient, säger Anders Björk.