Misstänkta bedragare lurar äldre med rosor

Polisen ser just nu flera fall av stölder mot äldre.
Polisen ser just nu flera fall av stölder mot äldre.
Kvinnan hade rosor med sig när hon ringde på den 90-åriga damens dörr i Sjödalen.
Hon utgav sig för att vara en blivande granne – och trängde sig.
Polisen ser just nu flera fall av stölder mot äldre.

Det var i måndags som det ringde på dörren hemma hos en dam i 90-årsåldern i Sjödalen. När hon öppnade stod en okänd kvinna utanför .

– Hon sa att hon skulle flytta in i huset och att hon ville gör sig sams med sina nya grannar och lämna rosor, säger damen till Mitt i.

90-åringen kände sig tveksam, men besökaren trängde sig in bostaden.

Medan kvinnan stod och ansade rosorna vid diskbänken upptäckte 90-åringen att någon befann sig i hennes sovrum.

– Hon sa att hon ville visa mattor, men jag sa åt henne att försvinna ögonblickligen, säger 90-åringen.

Det är oklart om de lyckades stjäla någonting, men 90-åringen säger att hon vill berätta vad hon utsatts för, för att varna andra. Händelsen är polisanmäld och det har också satts upp lappar i flera hus i området för att varna grannarna.

Liknande fall har nyligen setts på andra håll i söderort. Ett av dem var en 95-årig dam i Västertorp som fick påhälsning av en kvinna som använde sig av rosor. Kort därefter upptäckte 95-åringen att smycken hade försvunnit.

Ber om ett glas vatten

Ett annat modus som har använts i Huddinge de senaste dagarna är tricket med vattenglaset.

Det var i söndags som en man knackade på dörren till en äldre person i Masmo och bad om vatten. Strax därefter trängde sig personen in i lägenheten.

– Personen som bodde där har inte varit i stånd att själv putta ut personen. En telefon ska sedan ha tillgripits innan personen lämnade, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Polisen rubricerar den händelsen som stöld och åldringsbrott.”Ingen skam i kroppen”

Patrik Romehed, på Skärholmens lokalpolisområde, råder pensionärer att verkligen förvissa sig om vem det är man har bakom dörren.

– Jag vill uppmana de äldre att stå på sig. Besökarna får finna sig i att vänta utanför medan pensionärerna kollar deras legitimation och tar reda på ifall de är från hemtjänsten eller bostadsbolaget. Man ska aldrig uppge sitt personnummer eller kontonummer till någon som ringer, även om de säger sig vara från banken.

– Om de är från banken har de ju redan ditt kontonummer. Det behöver de inte ringa om fråga om.

Patrik Romehed betonar att bedragarna är förslagna. De finns exempel på när de givit sig på cancersjuka, och sagt sig företräda en medicinsk verksamhet.

– De som gör så här har ingen skam i kroppen.