Frias för misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja

Ingen av de misstänkta fälls för våldtäkt mot kvinnan i Fittja.
Tingsrätten kritiserar i domen polisutredningen.
Bland annat undersökte polisen fel trapphus vilket inte upptäcktes förrän efter 10 månader.


Enligt åklagaren utsattes kvinna för brutalt våld. Tre män var åtalade för grov våldtäkt och två för medhjälp. Rättegången pågick under sju hela dagar innanför stängda dörrar.

Har förekommit sex

Tingsrätten kom dock fram till en friande dom. Det meddelades av Södertörns tingsrätt i dag.

– Det är klarlagt att målsägaren haft vissa skador. Det är också klarlagt att det funnits sperma från de tilltalade på målsägarens kläder. Det är också klart att förekommit oralsex mellan dem. Så långt är vi överens om, sade domaren och chefrådmannen Erica Hemtke på en presskonferens vid Södertörns tingsrätt.

Södertörns tingsrätt.

Hon fortsätter:

– Sedan finns det andra saker som vi inte är överens om. Har det förekommit även annan sex och har det skett på ett och samma ställe och har det genomförts med sånt våld som åklagaren påstår eller genom att de utnyttjat hennes utsatta situation.

Någonting har hänt

Enligt tingsrätten kan inte åklagaren bevisa detta. Enligt tingsrätten hade utredningen stora brister som man går igenom i domen. I domen framgår bland annat att polisen först undersökte fel trapphus. Detta upptäcktes först efter tio månader då misstänkta talade om händelser i ett annat trapphus.

– Någonting har hänt henne i Fittja. Men utredningen kan inte slå fast vad och vilka som gjort något.

Erica Hemtke fortsätter:

– Spermaförekomsten på hennes kläder säger ingenting om när, var eller hur det gått till.

Påverkad vid tillfället

Utredningen har visat att kvinnan var påverkad av narkotika vid tillfället och hennes trovärdighet ifrågasätts därför av tingsrätten.

– Kan det ha påverkat minnesbilder, kan hon ha blandat i hop platser, skeenden och personer, säger Erica Hemtke på ett resonerande sätt.

Demonstrationer efter friande våldtäktsdom

Kritik mot utredningen

För att få till en fällande dom mot männen krävdes därför en god stödbevisning enligt tingsrätten.

– Hon har lämnats ganska ensam av utredningen. Hon har också lämnat motstridiga uppgifter. Bitvis så är hon motbevisad av övriga utredningen och totalt sett så leder det till bedömningen att det brister i trovärdighet och tillförlitlighet.

Massi Fritz: ”En skam”

Enligt Elisabeth Massi Fritz som är målsägarbiträde för kvinnan är kritisk.

– Domen i gruppvåldtäkten i Fittja är en skam för vårt rättssystem, säger hon på Instagram.

Hon fortsätter:

– Gruppvåldtäkten är den grymmaste av sitt slag och offret en mycket utsatt kvinna. Inga förövare ska komma undan den här typen av brott, som är fruktansvärda övergrepp på kvinnor.
Vi kommer därför överklaga domen och vi anser att det finns tillräckligt med stödbevisning för en fällande dom.

De åtalades advokater fick frågor om hur deras klienter förklarar anklagelserna om våld mot kvinnan.

– Vi från försvararhåll menar att det rört sig om olika händelser och att de som funnits här inte har med detta att göra, försvarsadvokaten Douglas Lidberg till Expressen.

Demonstrationer för kvinnan

Vid klockan 12 i dag startade en demonstration till stöd för kvinnan på Mynttorget i Gamla Stan. Klockan 17 är det även planerat en demonstration i Fittja centrum.

Deltagare vid demonstrationen på Mynttorget samlade. Olga Persson i vitt i mitten.

Olga Persson som är generalsekreterare för Unizon som var en av de inbjudna organisationerna på Mynttorget håller inte med om att stödbevisningen var svag. Bland annat nämner hon att kvinnan pekat ut platsen och på sperman från de åtalade.

– Det här helt orimligt hur en kvinna ska ha samtyckt till att bli våldtagen av okända män i en trappuppgång, säger hon.