Misstänkta pantfusket upptäckt i hamnen

Tull och polis misstänker fusk med pantburkar. Hittade streckkoder i färjeterminalen.
Tull och polis misstänker fusk med pantburkar. Hittade streckkoder i färjeterminalen.
Polisen i Haninge och Nynäshamn i södra Stockholm har upptäckt hur falska streckkoder satts på pantburkar från utlandet – pantburkar som sedan pantas här. Enligt polisen handlar det om en helt ny upptäckt.

Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen som personal på Willys vid handelsplatsen Port 73 i Haninge fattade misstankar och kontrollerade några pantburkar som två män ville panta.

– Det visade sig att streckkoderna på burkarna var påklistrade. Burkarna kom från andra länder, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haninge- och Nynäshamnspolisen.

Buntar med egna streckkoder funna

En av männen lyckades få ut pengar på de falska pantburkarna och ska sedan ha flytt från Port 73. Den andre mannen, i 30-årsåldern, hölls kvar och greps för försök till bedrägeri.

Polisen kopplar fallet till ett frihetsberövande i färjeterminalen i Nynäshamn i måndags.

Då stoppade tullpersonal tre män som hade buntar med egentillverkade streckkoder och lim med sig.

– Männen i Nynäshamn frihetsberövades för försök till grovt bedrägeri, men släpptes efter åklagarbeslut, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haninge- och Nynäshamnspolisen.

Varför släpptes dem?

– Männens förklaring var att de skulle tapetsera en lägenhet. Då trodde åklagaren kanske att fallet inte skulle hålla i en häktningsförhandling.

Polisen menar att upptäckten är något helt nytt.

– Streckkoderna är tydligen väldigt välgjorda. Det här verkar vara något helt nytt, men vi tror att detta kommer att dyka upp på fler ställen, säger Lars-Göran Rehn.