Här skräms misstänkta takboxtjuvar bort av kameran

Den senaste veckan har tre takboxstölder och ett försök inträffat i Upplands Väsby. Förra tisdagen slog tjuvar till mot en villa i Odenslunda. Nu kan de misstänkta gärningsmännen ha fångats på ytterligare en film.

Klockan 02.59 natten till förra tisdagen slog två takboxtjuvar till mot en villa i Odenslunda. En dryg minut senare – efter att ha fångats på villaägarens övervakningskameror – hade de försvunnit från platsen.

Men villan i Odenslunda var möjligtvis inte tjuvarnas primära mål. 20 minuter tidigare fångades två män på en övervakningskamera i samma område, varav den ene av männen tycks ha en liknande jacka som mannen på filmen från villan. Händelsen är polisanmäld.

De tittar rätt in i kameran och vänder om direkt

– Vi hade en takbox hängandes i vår carport. Men de tittar rätt in i kameran och vänder om direkt, säger en tipsare till Mitt i.

Flera stölder senaste veckan

Nu kan polisen bekräfta att det sedan förra söndagen inträffat tre fullbordade stölder av takboxar och ett försök.

– För en kommun som Upplands Väsby så är det många. Sen kanske det inte sker någon stöld på flera veckor, så på det stora hela är det ingen avvikande statistik. Men för den här veckan blir det ju mycket, säger Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i Upplands Väsby.

Han berättar att takboxstölder, precis som bostadsinbrott, går i vågor.

– Det är säsongsbetonade brott. Vi kan följa statistiken och se att det till exempel ökar i samband med sportlovet, säger Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i Upplands Väsby.

Svårutredda brott

Enligt Daniel Wilhelmsson har det blivit allt vanligare att medborgare installerar egna övervakningskameror. De kan både skrämma bort tjuvarna och vara viktiga redskap i polisens utredningsarbete.

– Det är ett jättebra komplement till vanliga iakttagelser. Ofta är det ett av få spår som vi kan gå vidare med. De har ett bra bevisvärde, men det här är svårutredda brott.

Polisens uppmaning är att inte ha takboxen ute överhuvudtaget.

– Man ska varken ha dem upphängda i en carport eller fastmonterad på bilen, säger Daniel Wilhelmsson.

Polisen har inlett en förundersökning gällande takboxstölderna.