Mannen mördade sin fru i Hökarängen – döms till 18 års fängelse

Den 41-årige mannen döms till 18 års fängelse och utvisning.
Den 41-årige mannen döms till 18 års fängelse och utvisning.
Den 41-årige mannen som misstänktes dödat och grävt ner sin unga fru i Hökarängen är skyldig.
Det fastställde tingsrätten idag.
Mannen döms till 18 års fängelse och utvisning.

I maj 2016 hittades en halvt nedgrävd kropp i ett skogsparti Hökarängen av en hundägare som rastade sin hund. Kroppen visade sig senare tillhöra en 16-årig ung kvinna med ursprung i Afghanistan.

På fredagen meddelade tingsrätten sin dom och ansåg mannen vara skyldig till mordet på den unga kvinnan. Den 41-åriga mannen dömdes till 18 års fängelse och utvisning. Han förbjuds också möjligheten att återvända till Sverige.

– Jag är tillfreds med tingsrättens dom och det faktum att han gavs ett sådant strängt straff som 18 års fängelse ändå är. Jag yrkade visserligen på livstid och kommer överväga om jag ska överklaga eller inte. Men jag är tillfreds med att vi fick hit mannen till Sverige och kunde lagföra honom här, säger åklagaren Tomas Malmenby.

Hittades död i maj

Den 16-åriga kvinnan kom till Sverige som ensamkommande under 2015 och bodde på ett HVB-hem i Hökarängen. När hon hittades i död i maj 2016 hade hon varit försvunnen sedan två månader tillbaka.

Senare visade det sig att kvinnan inte alls var 16 år utan 18 år och gift med en afghansk man som redan var bosatt i Småland. Misstankarna riktades därför snabbt till maken och förstärktes när det visade sig att mannen ringt den unga kvinnans telefon drygt 300 gånger och varit uppkopplad på samma telefonmast under dagen då kvinnan senast såg i livet.

Efter 22-tiden samma kväll avlutas mannens samtalsförsök och kvinnans telefon användes aldrig igen efter det, skriver SVT.

Maken lämnade landet kort efter att kvinnans kropp hittades och först i juni kunde han gripas i Iran. Då hade han varit häktad i sin frånvaro i över två års tid.

Kvävdes till döds

I domen framkommer att den unga kvinnan träffat en pojkvän in sin egen ålder och därför velat lämna den nu 41-årige mannen. Men det var något han vägrade acceptera. 41-åringen började därför hota med att berätta för myndigheterna att den unga kvinnan var äldre än vad hon först meddelat och dessutom gift.

Detta gjorde den unga kvinnan orolig för att hennes asylprocess skulle påverkas och stannade därför med mannen.

En kväll i mars 2016 möttes mannen och kvinnan upp i Hökarängen vilket slutade med att han kvävde henne till döds och sedan grävde ner kroppen i skogen.

– Åklagaren hade gjort gällande att mannen haft ett hedersmotiv till mordet, men tingsrätten har inte ansett att det går att dra en sådan slutsats av den utredning som lagts fram, förklarar rådmannen Feryal Mentes i samma pressmeddelande.

Lång process

Rättsprocessen har varit lång och först i januari i år åtalades mannen för mord. I februari meddelade tingsrätten att det fanns ”övertygande bevis” för att mannen ska ha mördat kvinna men att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan han eventuellt skulle kunna dömas.

Undersökningen visade att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning vid den tid när brottet begicks och var därav frisk nog att dömas för brottet.

Under fredagsförmiddagen kom så domen. Tingsrätten dömde honom till 18 års fängelse och utvisning. Han förbjuds samtidigt att få återvända till Sverige.

Nekar till brott

Den 41-årige mannen, som under hela processen nekat till brott, stod fast vid sin oskyldighet.

– Jag kommer med största sannolikhet överklaga domen i och med hans inställning. Detta kommer att ske inom de närmsta dagarna, säger 41-åringens försvarsadvokat Frida Wallin.