Mamman: ”En del av mig är borta”

25-åringen syns på en övervakningsfilm i Hallonbergen C vid kl 19.13 den 22 januari.
25-åringen syns på en övervakningsfilm i Hallonbergen C vid kl 19.13 den 22 januari.
Under måndagen berättade den mördade 25-åringens mamma, bror och flickvän om det dramatiska dygnet, den 22 januari.
"Det enda jag har kvar av honom är hans tröja som jag har på mig i dag och lite av hans saker", säger flickvännen.

– En del av mig är borta, den glädje jag kände är borta. Jag känner så många ungdomar i Rissne som fortfarande kommer fram till mig. Hur kunde de vara så grymma och kallblodiga? Han blev mördad av folk som han trodde var hans vänner.

Så beskriver den mördade 25-åringens mamma tiden efter att hennes yngsta son dött. Samtidigt tittar hon på de åtta män som sitter i samma rättegångssal, åtalade för att ha utfört, eller varit delaktiga, i mordet.

Alla åtta nekar dock till anklagelserna.

”Alla har varit där, men ingen har sett något.”

– Det är som Alfons Åberg-kompisar. Alla har varit där, men ingen har sett något, fortsätter hon.

Mamman berättar hur hon var orolig för sonen när han inte var hemma och att de hördes av varje dag.

– Men han sa alltid ”mamma jag har inga fiender”, han var en person som var lätt att tycka om.

25-åringen bodde hemma hos mamman efter att han under hösten 2016 kommit ut efter att ha avtjänat ett fängelsestraff.

Strax efter klockan 19 den 22 januari sprang mamman på sin son i Hallonbergen centrum. Hon frågade då om han ville följa med och besöka storebrodern, men han sa att han skulle träffa sina vänner. Det var sista gången hon såg honom i livet.

När hon runt klockan tio på kvällen gick hemåt och passerade garaget som ligger intill hennes bostad, så mötte hon två killar som frågade henne om hon visste vad som hänt.

– Vet du inget om nn (25-åringen)? Vad det är som hänt?, frågade en av dem.

Killarna berättade att sonen var på sjukhus och erbjöd sig att köra henne dit. När de kom fram var sonen redan död.

Kom hem med en pistol

– Han är vår yngsta bror. Eller var. Vi var sex syskon, berättar han. Som äldsta son var det hans uppgift att ta hand om de yngre syskonen, berättar 25-åringens storebror.

Den äldre brodern beskriver det som att han var som en far för 25-åringen trots att de aldrig bott i hop.

– Jag såg honom födas och klippte navelsträngen på honom på sjukhuset. Vi hade en väldigt tight relation.

Han svarar på åklagare Olof Calmviks frågor och målar upp en bild av lillebrodern som en man som åkt dit för att ha haft hasch på sig, och som umgåtts i kriminella kretsar. Under hösten 2016 hade han också kommit hem till storebrodern med en pistol, eller attrapp, i byxlinningen.

Lillebrodern ville  dock ändra på sitt liv och gifta sig med sin flickvän, berättar storebrodern.

– Jag bad honom att lämna det kriminella livet bakom sig. ”Är du inte orolig att någon valp försöker ta över det du har?” och han svarade att ”nej jag behandlar alla korrekt och jag har inga fiender”.

Diskussionen hade de tre dagar innan 25-åringen blev mördad.

”kyrkogården är full av människor som resonerat som du.”

– Jag sa till honom att kyrkogården är full av människor som resonerat som du, säger storebrodern och fortsätter:

– Alla här är min brors kompisar…allting annat vore att ljuga. Jag är väldigt förvånad att de förnekar det, säger storebrodern och blickar ut över de åtalade.

– Jag har i många år jobbat med att hjälpa ungdomar ut ur kriminalitet, men jag kunde inte nå ut till min bror. Det är mitt största nederlag, som jag tvingas leva med i resten av mitt liv.

Efter mordet har mamman flyttat hem till storebrodern. Hennes andre son som tagit sin lillebrors död väldigt hårt har flyttat in i 25-åringens rum hemma i mammans lägenhet och vägrar lämna det.

– Han har en sju månader gammal son som han inte kan relatera till. Han kunde komma hit (till rättssalen) i 30 sekunder innan det blev för mycket för honom. Han har rejäla psykiska problem just nu, berättar storebrodern.

Skulle gifta sig inom kort

Under hösten 2016 hade 25-åringen träffat en flickvän. De hade pratat många långa timmar om nätterna innan de började träffas och hade bestämt sig för att gifta sig så snart de kunde.

Strax innan klockan 18 på söndagen den 22 januari smsade 25-åringen till sin flickvän: ”Älskling du är verkligen den enda jag kan lita på”.

– Hela grejen var lite skum. Nu i efterhand förstår jag varför. Jag får uppfattningen av att han då är med de här personerna kort innan han blev skjuten och kände något på sig, berättar hon.

25-åringen ska också ha filmat en sekvens på de personer som han var med, och lagt upp filmsnutten på sociala mediet Snapchat.

19.54 ringer 25-åringen och säger att han blivit skjuten.

– Jag stod i duschen och visste inte vad jag skulle göra. Jag bröt ihop och sa att ”jag kommer, jag kommer nu”.

”Den dagen tog i från mig allt som jag har planerat.”

En vän skjutsade henne till sjukhuset, men det var för sent. Efter mordet klarade flickvännen inte av att gå till jobbet längre utan stängde in sig på sitt rum.

– Jag ville att det skulle vara över för mig med, jag bara låg och grät. Det enda jag har kvar av honom är hans tröja som jag har på mig i dag och lite av hans saker, säger hon och torkar sig i ögonen med den ljusgrå tröjan.

25-åringens mamma berättar hur hon tänder ljus för sin mördade sin varje dag och ber för honom två gånger om dagen.

– Min son är inte i livet i dag och kan försvara sig, men jag ber för honom varje dag att han ska vila i frid och hoppas att alla ni som sitter här inne har förstånd att fälla de som gjort det här mot honom.

Samtliga åtalade nekar till brott och kommer att höras av rätten i veckan.