80-årig Nackakvinna blåst på miljonbesparing

80-årig Nackakvinna lurad av bedragarliga
Pengarna bedragarna stal från Nackakvinnan gick bland annat till lyxklockor och till att betala av pantbankslån.
De lurade till sig miljoner.
En av de många målsägande är en 80-årig kvinna i Nacka som drabbades värst av bedragarligans framfart, hon blev av med närmare två miljoner kronor.

De två huvudmännen i bedragarligan som nu dömts till fängelse, har dömts bland annat för att vid sammanlagt 14 tillfällen utan lov ha fört över sammanlagt 1 884 000 kronor från en 80-årig Nackakvinnas bankkonto.

Bedragarna kontaktade enligt domen Nackakvinnan på telefon och utgav sig för att ringa från bankens säkerhetsavdelning. De förmådde kvinnan att använda sin elektroniska inloggning på internetbanken och fick tillgång till kvinnans banktillgodohavanden.

I september 2018 förde bedragarna enligt domen vid tre tillfällen över 500 000 kronor, vid ytterligare elva andra tillfällen gjorde bedragarna enligt domen överföringar på sammanlag 1 384 000 kronor.

De pengarna har försvunnit ut i kriminella världen

Jan Tydner, åklagarna

För en del av pengarna köpte bedragarna lyxklockor, amorterade av lån i en pantbank, tog ut en del i kontanter i bankomater, och köpte utländsk valuta.

Jan Tydner, en av åklagarna i det omfattande bedrägerimålet, säger att Nackakvinnan är den målsägande som drabbades värst av bedragarligans framfart.

Banken har ersätt kvinnan

Vare sig Nackakvinnans pengar eller de många andra målsägandens pengar som bedragarligan lade beslag på, har återfunnits, enligt Jan Tydner:

– De pengarna har försvunnit ut i kriminella världen.

I Nackakvinnans fall ska dock banken ha tagit förlusten och ersatt kvinnan med det belopp hon blev av med.

– Banken tog förlusten i slutänden, säger Tydner.

Mitt i har sökt presstjänsten på Nackakvinnans bank som svarar att de på grund av banksekretess inte kan uttala sig om enskilda kundärenden.