Nadine, 23: ”Polisen slog mig i huvudet”

Nadine hålls fast av polisen. Senare åker hon till akuten med misstänkt hjärnskakning.
Nadine hålls fast av polisen. Senare åker hon till akuten med misstänkt hjärnskakning.
Hammarbysupportern Nadine Rehn, 23, greps för våldsamt upplopp i Skärmarbrink före derbyt mot Djurgården i söndags. Hon hävdar att hon är oskyldig och anmäler poliserna för övervåld.
– Jag blev slagen i huvudet och två poliser satt på mig, säger hon.

Nadine Rehn ligger på marken. Bilden som en supporter har tagit med sin mobiltelefon visar hur en polisman med batong håller hennes jackkrage och ytterligare tre polismän med batong står runt henne.

Hammarbysupportern Nadine Rehn, 23, grips vid Skärmarbrink för våldsamt upplopp. Anmäler själv poliserna för övervåld.

Fyra polismän omringar Nadine Rehn.

Skriker på hjälp

I en video som en annan supporter har filmat skriker hon på hjälp. Filmen visar hur hon sitter på knä i gräset samtidigt som en polisman med batong håller fast henne. Hon försöker ta sig loss men polisen fäller henne. Hon vobblar genom luften och landar på rygg i gräset.

Polisen rullar runt henne på mage och sätter sig på henne. Han sätter sitt ena knä i hennes nacke och det andra längre ner på ryggen samtidigt som han håller fast hennes arm. Hon sprattlar förgäves för att komma loss.

– Hallå det är ju en tjej ju, skriker en annan supporter och är beredd att kasta en banan på polisen.

Då kommer tre poliser med batonger gående emot honom. Polisen sprejar supportern som filmar med pepparsprej i ansiktet och videon bryts.

Hammarbysupporter grips i Skärmkarbrink i samband med våldsamt upplopp före derbyt Djurgården-Hammarby den 24 september 2017.

Polisen sätter sig på Nadine Rehn och placerar ett knä i nacken och det andra på ryggen.

Går med tjejgäng på matcher

Hur hamnade hon i den här situationen? Nadine Rehn berättar sin version för Lokaltidningen Mitt i. Hon är 23 år och brukar gå på Hammarbys hemmamatcher med sina tjejkompisar.

Hammarbysupportern Nadine Rehn, 23. Greps vid Skärmarbrink för våldsamt upplopp. Anmäler själv poliserna för övervåld.

Nadine Rehn med vännner på Hammarbymatch.

– När vi går av är det poliser utrustade med hjälm och hela kittet. Jag kommer bort från mina vänner och springer mot några som är bakom mig. Något händer, de brottar ner dem och sprejar pepparsprej.  En kille tar tag i mig som en sköld och säger: ”Titta det är tjejer här – ta det lugnt!” Jag går in med händerna uppsträckta över huvudet och försöker lugna ner situationen. Jag säger: ”Ta det lugnt! Ta det lugnt!”. Först får jag ett slag i ansiktet med vad jag uppfattar är en batong – det ilar i hela kroppen. Sedan dunkade poliserna ner mig hårt i bilens motorhuv.

Var du våldsam mot poliserna?

– De lyssnade verkligen inte på mig. Först fick jag alltså ett slag i huvudet. Sedan blev jag dunkad hårt i bilen och naturligtvis blev jag väldigt irriterad. Jag säger ”Jag är fel person jag har inte gjort något. Jag har verkligen inte gjort något.” Då slänger polisen ner mig i gräset väldigt hårt och jag försöker få honom att släppa taget om mig. Men han slänger ner mig i gräset igen. Sedan sätter sig två poliser på mig.

Poliser utan numrerade hjälmar

Kravallpoliser ska ha numrerade hjälmar för att det ska vara möjligt att identifiera dem om de använder övervåld eller begår andra tjänstefel. Videon som en supporter har filmat i Skärmarbrink visar minst två poliser som saknar nummer på sina hjälmar.

– Hjälmen ska vara märkt så att det går att identifiera polispersonal – det är inte mycket att orda om, säger Lars Byström, presstalesman hos Stockholmspolisen.

Är det tjänstefel att ha en omärkt hjälm?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Döljer nummer med kragen

Videon visar också att minst två poliser hade sina nackkragar uppfällda så att numret på hjälmen doldes.

– Det är bara beklagligt. Men det är inget medvetet. Vi påtalar vid varje kommendering vikten att visa numret på hjälmen så att sådana här situationer inte uppstår. Men om någon kastar sten eller annat kanske man tänker på att skydda sig själv i första hand och inte på att kragen sitter rätt. Känner sig någon felbehandlad eller i det här fallet misshandlad så uppmanar vi dem att göra en polisanmälan, säger Lars Byström.

Hur ska man agera om man upplever att en polis använder övervåld?

– Möjligtvis kan man påtala att man tycker att de uppträder olämpligt men man har normalt ingen nödvärnsrätt mot en polis i tjänsteutövning. Tycker man att de använder övervåld får man göra en anmälan i efterhand, säger Lars Byström.

”I försvarsställning”

Hammarbysupportern Martin Nilsson, 28, som känner Nadine Rehn genom fotbollen gick också från Skärmarbrinks tunnelbana mot Tele2 Arena. Han blev överraskad när han såg henne gripas av polis.

– Hon håller sig lugn och går på matcherna med sina vänner. Jag har aldrig sett henne i någon sådan här situation.

Han såg aldrig att hon gjorde något som liknade våldsamt upplopp eller våld mot tjänsteman.

– Jag tyckte att hon såg ut att gå i försvarsställning för att komma bort från bråket.

”Kunde knappt andas”

Nadine Rehn blir till slut gripen satt på golvet i en polisbil.

– Jag sa att jag inte ville sitta på golvet. Det kändes förnedrande. Jag sa: ”Det är bara hundar som sitter på golvet.” De sa: ”Bra!” och tryckte ner mitt huvud i golvet. Jag fick panik och kunde knappt andas.

Sitter i cell i sex timmar

På polisstationen i Västberga förklarar förhörsledaren att hon är misstänkt för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

– Jag försöker förklara att jag inte har varit med i ett upplopp. Jag var på fel plats vid fel tidpunkt. Jag säger att jag har ont i kroppen och huvudet och nekar till allt. Jag tycker att det är löjligt. Sedan får jag sitta i en cell i sex timmar.

Portas från fotbollsarenor

Innan hon släpps får hon veta att hon får tillträdesförbud till alla fotbollsarenor under ett år.

– Jag är ju helt okänd för polisen. Jag har aldrig varit inblandad i något sådant här tidigare. Ett års avstängning brukar supportrar få som har varit återkommande delaktiga i något.

Misstänkt hjärnskakning

Hammarbysupportern Nadine Rehn, 23, på Sankt Görans sjukhus. Greps vid Skärmarbrink för våldsamt upplopp. Anmäler själv poliserna för övervåld.

Nadine Rehn kom till akuten åtta timmar efter att hon greps – för sent för att kunna ta ett blodprov för att se om hon hade drabbats av en hjärnskakning.

När hon kom hem märkte hon att hon var ”lite virrig”.

– Först letar jag efter skyddet till min dator. När jag hittar skalet så har jag tappat bort datorn i stället. Det var som en jävla komedi jag hade inget minne om var jag hade lagt saker. Jag insåg att jag kanske hade fått en hjärnskakning.

Åkte till akuten

En vän skjutsade henne till akuten på Sankt Görans sjukhus. Klockan hade hunnit bli midnatt. Åtta timmar hade gått sedan hon greps. Ett blodprov som kan visa om man har råkat ut för en hjärnskakning måste göras inom sex timmar. I stället röntgades hennes huvud, nacke och bröstrygg.

– Jag är väldigt öm och kan inte vrida ordentligt på nacken. Men röntgen visade att skelettet inte var skadat utan att skadorna sitter i muskulaturen.

Hammarbysupportern Nadine Rehn, 23, på Sankt Görans sjukhus. Greps vid Skärmarbrink för våldsamt upplopp. Anmäler själv poliserna för övervåld.

Blåmärke på armen efter gripandet.

”Polisen bad om ursäkt”

Hon har anmält poliserna som hon anser använde övervåld mot henne.

– Polisen som tog emot anmälan bad om ursäkt för hur hennes kollegor hade behandlat mig.

Nadine Rehn tänker också överklaga tillträdesförbudet.

Fakta

Supportar skulle göra upp i Gamla stan

Sex supportrar fick tillträdesförbud efter derbyt mellan Djurgården och Hammarby i söndags.

Nadine Rehn och ytterligare en person som misstänks för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd i Skärmarbrink stängs av från alla fotbollsmatcher i ett år.

En tredje person som misstänks för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd samt misshandel i anslutning till Tele2 Arena före matchen får också tillträdesförbud i ett år.

Två personer som ska ha tänt bengaliska eldar utanför arenan får tillträdesförbud i sex månader var. Ytterligare en person får också tillträdesförbud i ett halvår.

En annan supporter som hade bengaler ska ha hotat en entrévärd. Personen misstänks för olaga hot och brott mot ordningslagen.

Vid 23-tiden på söndagen möttes två supportergrupperingar för att göra upp vid Mynttorget i Gamla stan. Polisen omhändertog ett 30-tal personer ur den ena gruppen och körde iväg dem i buss från platsen.