Nicholas son rånad på väg hem från skolan

Rånet var över på några sekunder.
Ärret finns troligen kvar resten av livet.
8-åringen var på väg hem från skolan när fem maskerade och knivbeväpnade rånare dök upp.

8-åringens pappa, Nicholas Jessen, är arg över det som hänt hans barn:

– Man blir riktig upprörd och förbannad. Det får vara nog nu, det här visar brist på empati att råna en åttaåring.

 

Lokaltidningen Mitt i Nacka träffar Nicholas Jessen två dagar efter rånet. Nicholas säger att när han fick veta vad som hänt sonen kände han ilska och att hans första tanke var att åka ut och leta efter förövarna. Sedan sansade han sig.

– Våld föder våld, det är polisens sak att leta efter dem.

Han säger att istället skrev han av sig på Facebook, ett inlägg han tycker har fått ”väldigt bra effekt”. Människor från hela landet har hört av sig, främst på telefon, för att visa familjen sitt stöd.

”Ett samhällsproblem”

Nicholas Jessen säger att det som hände hans son och som hänt många andra barn och unga i centrala Nacka är ett ”samhällsproblem” som det inte bara är polisens sak att klara upp. Han menar att det är unga personer som tidigt i livet måste ”plockas upp av samhället”, att samhället måste säga ifrån.

– Lärare, polis och socialtjänst måste få mandat och verktygen att agera även med kriminella under 18 år. Det börjar ofta med små grejer, sedan följer droger, våld. Och det handlar också om ett utanförskap.

8-åringen var i måndags eftermiddag på väg hem från skolan när fem maskerade personer dök upp vid Ekudden. Klockan var strax efter 15. Rånet skedde vid en tid då få människor var hemma och kunde se det som hände. Det hade också hunnit bli mörkt ute.

Skjutsar sonen

Nicholas Jessen säger att familjen tidigare hade pratat om att det var många rån mot barn och unga. I skolan, som 8-åringen går i, har två barn råkat ut för liknande personrån. Det var också orsaken till att familjen hade börjat skjutsa sonen till och från skolan.

Sonen hade hunnit kanske 30 meter från skolan.

– Sedan stod de bara där, säger Nicholas Jessen.

De fem gärningspersonerna hade maskerade ansikten. En av dem, han som stod längst fram, hade en kniv som han höll efter sidan. Den med kniv sa ”hit med telefonen”. Därefter försvann de fem i väg.

Rånet var över på fem sekunder, berättar Nicholas.

Sekunderna innan hade 8-åringen ringt sin mamma som satt och väntade i bilen längre bort. När sonen inte kom gick mamman ut och letade och hittade sonen gråtande.

Hustrun ringde polisen som skickade två patruller. Sonen hördes av polisen och fick också komma till polisstationen där ett videoförhör med honom spelades in.

Spår för livet

Nicholas Jessen säger att för sonen har händelsen troligen satt spår för livet. Nu dagarna efter händelsen har 8-åringen försökt att hitta hitta tillbaka till vardagslivet bland annat genom träna fotboll.

– Han älskar fotboll, det är ett bra sätt för honom.

Familjen pratar också mycket om det som hänt.

Nicholas hoppas att polisen hittar rånarna och att de får ett straff, så att de inte kan ge sig på andra.

Nicholas Jessen

Blir det en upprättelse om rånarna grips?

– Såklart kommer det att kännas tryggare om dessa personer lagförs snabbt och kan hållas borta från gatorna.

Vad vill du säga till rånarna?

– Egentligen ingenting. Hoppas bara att de får hjälp att förstå att de orsakat en ung människas lidande.

Polisen hade i torsdags ingen frihetsberövad för brottet.

Sent på torsdagseftermiddagen inträffade ännu ett rån i Nacka, då en ung person misshandlades.