Min lokala hjälte

Nu är det högsäsong för båttjuvarna

Hösten är högsäsong för båttjuvarna.
Hösten är högsäsong för båttjuvarna.
Under hösten blir det allt mörkare om kvällarna och människor är mer sällan ute på sjön. Det är då tjuvarna passar på.

Under gårdagen hittade en skärgårdsbo fyra båtar som slog mot stenarna i Ljusterö. Alla fyra var länsade på motorer, tillbehör och reglage. Sjöpolisen misstänker att alla båtarna kommer från Klintsundet.

– Det börjar närma sig ett 40-tal stulna båtar de senaste två veckorna, det är en väldigt tråkig situation säger Carl-Henrik Åberg, inspektör vid sjöpolisen i Stockholm.

Han säger det under våren och hösten är som allra värst när det gäller båtstölder.

– Då är det mörkare, det är nästintill obemannat och upptäcktsrisken är väldigt låg. Under våren köper många nya motorer dessutom, så då är det bara för tjuvarna att gå och plocka.

Det finns inga ledtrådar som pekar mot några enskilda personer men vid sjöpolisen misstänker man att båtarna skeppas österut. Enligt Carl-Henrik Åberg är det bästa sättet att skydda sig att båten ligger vid en bevakad plats.

– Det är bara en tidsfråga att båten blir stulen annars. Behöver man inte köpa en utombordare kan man välja en inombordare eftersom extremt få av den typen av motorer blir stulna.

Tillvägagångssättet ser nästan alltid likadant ut. Tjuvarna klipper kättingen som låst vid bryggan och sedan bogseras båten bort mot en skyddad vik dit man kan köra en bil med släpkärra. Därefter plockar man bort allt av värde och kör därifrån.