Övervakningskamera fångade brutal misshandel

18-åringen döms i Södertörns tingsrätt för nyårsmordet i en privatbostad i Tungelsta i Haninge.
Södertörns tingsrätt.
De två männen blev överfallna med sparkar och slag.
Den värst skadade har men för resten av livet. Nu har en person blivit dömd för grov misshandel.
– Men det finns fler inblandade i misshandeln, säger åklagaren Patrik Viklund.

Det var sent på kvällen den 25 augusti förra året som de två männen blev överfallna i centrala Alby. Ytterkanten på bilden från en övervakningskamera vid en lastkaj i centrum fångade en del av vad som hände.

På väg efter festkväll

De två överfallna männen som är i 20- och 40-årsåldern hade varit i centrum och festat. På vägen därifrån kom de i samspråk med några ungdomar och enligt domen verkar det som att en av männen sagt något om ”snorungar” som kan ha varit en bidragande orsak till det som snart hände. Männen blev överfallna med både sparkar och slag.


Det är också klarlagt att den yngre av de två männen som var den som klarade sig bäst blev slagen med en plankbit. På plankan har polisen hittat dels den yngre mannens dna men också dna från personen som ska ha hållit i plankan.

– Bevisningen bygger i huvudsak på övervakningsfilmen, vittnesutsagor, dna och telefonlistor, säger åklagaren Patrik Viklund.

Fängelse i ett år

I målet stod två personer åtalade som båda förnekat brott. Tingsrätten menar att det bara finns bevis nog för en fällande dom mot mannen som höll i plankan. Tingsrätten dömde honom till ett års fängelse för grov misshandel av den den yngre mannen. Båda männen friades dock för misshandeln av den svårast skadade mannen som är i 40-årsåldern.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning i det här målet. Jag överväger att överklaga, men kan inte säga mer om detta nu, säger Patrik Viklund som hade satt rubriceringen försök till mord i åtalet som gäller den svårast misshandlade mannen.

Svävade mellan liv och död

Mannen blev så pass illa skadad att han inte kunde delta i rättegången mer än ett halvår senare och han svävade länge mellan liv och död.

– Han har fått men för livet, säger åklagare Patrik Viklund.

Polisen kom tillbaka

Att det var så pass illa ställt med den äldre skadade mannen förstod inte polisen när de först kom till brottsplatsen utan de lämnade därför platsen efter ett tag och kom tillbaka senare när de fått vetskap om skadornas omfattning.

– Han uppvisade inte sådana symtom först, säger Patrik Viklund.

Flera gärningsmän

Åklagaren tror att flera gärningsmän fortfarande går fria.

– Filmen visar att det är fler personer än två som är delaktiga i misshandeln, säger Patrik Viklund.