Fem personer döms för morden i Hallonbergen

Den 25-årige mannen bar skyddsväst när han sköts i garaget på Lötsjövägen.
Den 25-årige mannen bar skyddsväst när han sköts i garaget på Lötsjövägen.
I dag föll domen mot de åtta åtalade unga män som anklagats för mord på två män och en kvinna i Hallonbergen förra året.
Fem av dem döms för mord. Som längst till livstidsfängelse.

Fem av de åtta männen döms för mord på en 25-årig man samt ett gift par där mannen blev vittne till mordet på 25-åringen.

De döms – och frikänns

Den 22-årige man som genomgått den stora rättspsykiatriska undersökningen döms för tre mord, grovt vapenbrott samt grovt övergrepp i rättssak, till livstids fängelse.

Den andre mannen, 21 år gammal, döms för mord och medhjälp till mord på paret till 14 års fängelse. Han frikänns dock för mordet på 25-åringen.

En 20-åring man döms för mord på 25-åringen till 10 års fängelse.

En 21-åring man döms för mord på 25-åringen och grovt vapenbrott till 12 års fängelse.

En 17-åring man döms för mord och grovt vållande till annans död, till sluten ungdomsvård i tre år.

Den andra 17-åringen frikänns från mordmisstankarna men döms till ungdomsvård för narkotikabrott.

Två andra män, 19 och 20 år gamla, frikänns från mordmisstankar.

Den åttonde mannen, 19 år gammal, som åtalats för grovt skyddande av brottsling frikänns också.

Det här hände i Hallonbergen

Den 22 januari i fjol hördes skott från ett garage på Lötsjövägen i Hallonbergen. Det visade sig vara en 25-årig man som blivit skjuten.

Han skjutsades mot Karolinska sjukhuset av en vän men bilen blev prejad och 25-åringen sköts på nytt. Mannen avled då av sina skador.

En 39-årig man som bor intill garaget ska ha sett hur flera unga män sprang ut därifrån under kvällen den 22 januari.

Den 7 mars förra året bryter sig plötsligt flera män in i mannens bostad. 39-åringen lyckas fly, men hans 41-åriga sambo blir kvar med gärningsmännen vilka knivhugger henne till döds.

Mannen försöker springa från platsen samtidigt som han larmar polisen, men han blir upphunnen och knivhuggen så illa att även han senare dör av sina skador.

Lång rättegång

Rättegången mot åtta unga män som åtalats för inblandning i de tre morden, plus en man som anklagats för skyddande av brottsling, har pågått under hösten.

En numera 22-årig man, som åklagaren menar varit drivande i planeringen kring morden, har också genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Han visade sig inte vara psykiskt sjuk när gärningarna begicks, vilket han själv hävdar att han var.

Fakta

Detta har hänt

  • 22 januari 2017 skjuts en 25-årig man i ett garage på Lötsjövägen i Hallonbergen. Han körs sedan i bil av en vän till Karolinska sjukhuset, men blir på nytt skjuten utanför sjukhuset och dör av sina skador.
  • 7 mars 2017 knivhuggs en 41-årig kvinna, till döds i sin lägenhet i Hallonbergen. Hennes 39-årige sambo, flyr ut genom ett fönster, men blir upphunnen av gärningsmännen och knivhuggs. Mannen avlider senare av sina skador. Mannen ska ha blivit vittne till skjutningen av 25-åringen i garaget, vilket polisen tror är motivet till mordet.
  • Sex män har åtalats för mord alternativt medhjälp till mord på 25-åringen. En man har åtalats för skyddande av brottsling.
  • Fyra män har åtalats för mord och grovt övergrepp i rättssak för mordet på paret den 7 mars. (Två av dessa män åtalas även för mordet på 25-åringen).
  • Alla åtalade var mellan 16-21 år gamla när rättegången inleddes i höstas.
  • Åtalet innehöll också punkterna: grovt olaga vapeninnehav, narkotikabrott och misshandel.