Täbybo plågade hund med ridpiska – får djurförbud

Genrebild Täbybon blev dömd för djurplågeri redan för två år sedan. Hundmisshandeln skedde för hela fyra år sedan. Först nu har länsstyrelsen beslutat även om djurförbud.
Genrebild. Hundägaren och hunden på bilden har inget att göra med de utpekade i artikeln.
Täbybon blev dömd för djurplågeri redan för två år sedan.
Hundmisshandeln skedde för hela fyra år sedan.
Först nu har länsstyrelsen beslutat om djurförbud.

För två år sedan dömdes Täbybon mot sitt nekande av Attunda tingsrätt för djurplågeri. Först nu meddelar länsstyrelsen att mannen även får djurförbud.

– Naturligtvis är det optimala att man så fort som möjligt kan agera efter en laga kraftvunnen dom. Sedan gör vi riskbedömningar och prioriterar, säger länsveterinär Andreas Johansson på Länstyrelsen Stockholm om varför beslutet dröjt och därmed riskerat att djur far illa under tiden.

Hundägaren i Täby ska juldagen 2014 ha varit på promenad med sin fru och parets båda hundar, en dobermann och en schäfer. Den unga dobermanntiken ska ha slitit i kopplet då de mötte en kvinna och hennes hund. Kvinnan polisanmälde senare Täbybon för hundmisshandel – först en gång och sedan en gång till.

Vittne: Han slog med ridspö

Vid ett annat tillfälle ska mannen ha slagit hunden med något som liknade ett ridspö, enligt vittnesmål från mannens granne.

Tingsrätten uppgav i domen att de båda vittnena är trovärdiga och att det var styrkt att Täbybon hade haft uppsåt att utsätta hunden för lidanden. En djurexpert, som hade kallats som vittne uttryckte att ”när hunden hukar sig visar den underkastelse. Detta är inget hunden gör i onödan utan ska betraktas som en stark signal”.

Resursbrist bakom dröjesmålet

Åtta månader efter djurplågeridomen gör länsstyrelsens tjänstemän en djurskyddskontroll hemma hos mannen och hans fru i Täby. Då hade paret fortfarande kvar tiken trots att det inte var okej.

– Vi har haft många ärenden och inte tillräckligt med resurser. Men vi har faktiskt nu betat av många av djurförbuden. Så vi ligger bra i fas nu och har anställt en ny handläggare, säger länsveterinär Andreas Johansson angående att det dröjde med tillsynen efter domen.

Sålde hunden – innan polisen kom

Det skulle sedan dröja ytterligare några månader innan länsstyrelsen den 5 mars 2018 med stöd från djurskyddslagen beslutade att omhänderta hunden.

Men när polisen ska verkställa beslutet hade mannen plötsligt sålt dobermanntiken.

Han ska dessutom ha sålt tiken med brasklappen att direkt få köpa tillbaka den när han ville och ska även fått löfte om att få ha daglig kontakt med hunden under tiden.

– I de här fallet hade han sålt till frun i fyra dagar och sedan till en kvinna i Vaxholm och då kan vi inte omhänderta djuret.

Täbybon och hans fru har i samma veva överklagat länsstyrelsens beslut om att ta hunden ifrån dem hunden, men fick avslag även i högsta instans.

Vad hände med dobermanntiken?

– Det sista jag vet är att den är hos den här kvinnan i Vaxholm, säger länsveterinär Andreas Johansson.

Får inte ha hand om några djur – alls

Länsstyrelsen fattade så i slutet av februari i år, fyra år efter hundmisshandeln skedde, beslut om att ge Täbybon ett totalt djurförbud. Mannen får varken äga eller ha hand om djur. Han ”saknar förmåga att ha hand om djur”, har länsveterinär Andreas Johansson och djurskyddshandläggaren skrivit i beslutet.

Täbybon får dock fortfarande umgås med andra djurägare och även klappa deras djur – men inte ge mat, rasta, träna eller vårda djur. Vad som har hänt med schäfern, som också fanns i familjen är oklart. Länsveterinär Andreas Johansson kan bara rent generellt kommentera vad som gäller.

– Han får inte äga schäfern eller sköta den på något sätt. Men sedan är det så här med djur i familjen att det verkligen är en bedömningsfråga.

Bryter Täbybon mot reglerna riskera han att åtalas för brott mot djurskyddslagen. Den som lånar ut sig djur riskerar att betraktas som bulvan, enligt Andreas Johansson.

– Man får vara i närheten av djur, men det får inte bli någon form av bulvanöverlåtanden för då kan vi omhänderta djuret i alla fall.

Hundägaren har flyttat utomlands

Täbybon har  haft möjligheten att yttra sig inför länsstyrelsens beslut, men ska ha avstått från detta. Länsstyrelsen har dock upptäckt att Täbybon flyttat utomlands. Inga uppgifter finns om att mannen har tagit med sig sina hundar, men om så skulle vara fallet når de facto inte lagens långa arm dit.

– Vi vet inte om han kommer att överklaga eller inte. Han är inte delgiven beslutet än, säger länsveterinär Andreas Johansson vid Länsstyrelsen Stockholm, som uppger att mannen sedan har tre veckor på sig att överklaga.