Två pojkar åtalas för djurplågeri – sköt svan

Svanen sköts i huvudet på nära håll.
Svanen sköts i huvudet på nära håll.
Svanhonan blev ensam med sju ägg att ruva. Foto: Läsarbild.
Svanhonan blev ensam med sju ägg att ruva. Foto: Läsarbild.
Ungdomar på besök i Värmdö sköt och dödade en knölsvanshane i Löknäsviken. Sedan lämnade de honan ensam med sju ägg att ruva. Nu åtalas de för brottet.

Det var i slutet av maj som svanen sköts till döds i Löknäsviken av ungdomar i 14-15 årsåldern med luftgevär. Två av de tre pojkarna från Danderyd som greps åtalas nu för djurplågeri samt brott mot jaktlagen.

Ungdomarna hade kommit med båt, slog av farten och gled in mot ett knölsvansbo.

Deras agerande sågs av vittnet John, som fanns en bit därifrån på en ö.

– Jag tyckte det såg ut som en av killarna tog fram ett gevär. Det var sex, sju skott. Jag hoppade ner i min båt och tog en omväg för att överraska killarna. De hann inte reagera innan jag var över dem och tog deras båtnyckel, sa han när Mitt i intervjuade honom i samband med händelsen.

John ringde sjöpolisen som kom efter 20 minuter och grep killarna.

Sköt svanen på nära håll

I polisförhöret säger en av pojkarna att de först sköt mot svanen från håll. När de insåg att svanen kanske hade blivit träffad åkte de närmre för att se till att den inte led. En av pojkarna sköt enligt åtalet svanen i huvudet från några meters håll. De hade ingen aning om att svanen hade ett bo i närheten.

Luftgeväret hade de tagit av en av pojkarnas mamma och skjutit på burkar och PET-flaskor. Geväret hade legat kvar i båten när de var och badade.

Orsakade läsarstorm i somras

Artikeln blev en av försommarens mest lästa på mitti.se och orsakade läsarstorm. Speciellt då honan lämnades ensam med sju ägg som hon ruvade.

Hur kan man göra så? Blir så ledsen när jag läser detta”. ”Vidrigt!” och ”Alla har rätt att leva på jorden, även alla djur!” är några av alla kommentarer som kom in.

Samtidigt så samlades också en uppsjö av Värmdöbor som ville hjälpa till, däribland djurvännen Lili Päivärinta från Djurö, som höll ett extra öga på svanhonan.

Efter händelsen har alla tre pojkarna mått mycket dåligt och bilvit hotade på sociala medier, något som de uppgett i polisförhör.