Polisbil vandaliserad – under möte mot brott

En polisbil vandaliserade utanför fritidsgården i Bro.
En polisbil vandaliserade utanför fritidsgården i Bro.
Bild från ett annat tillfälle då polisen besökte Bro centrum.
Bild från ett annat tillfälle då polisen besökte Bro centrum.
Lokalpolischef Jörgen Karlsson.
Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef.
Under ett möte med grannsamverkan i lördags blev en polisbil vandaliserad utanför fritidsgården i Bro.
– Det är allvarligt, men tyvärr händer sådant här i emellanåt, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef.

Någon gång mellan klockan 20.00 och 20.30 i lördags blev en polisbil vandaliserad utanför fritidsgården i Bro centrum. Polisen var på plats med anledning av ett möte med lokala aktörer inom grannsamverkan, som arbetar för att förebygga brott i kommunen.

– Helt klart har de som har gjort det här inte brytt sig om att det funnits vittnen i området. Man är trygga med att ingen berättar något i alla fall, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro.

Eftersom även ronderande vakter deltog på mötet var tillfället för vandaliseringen väl valt, menar han. När polisen kom ut därifrån möttes man av en krossad ruta, punkterade däck och sönderslagen saftblandare.

– Det skulle kunna ha varit en polisbil som behövdes på ett viktigt uppdrag, som man i så fall inte hade kunnat åka ut till. Konsekvensanalysen brister, säger han.

Nu menar han att förtroendet för polisen och myndigheter överlag måste stärkas i området. Mötet med samverkan var en åtgärd för just detta.

– Det är att av våra huvuduppdrag just nu. Det handlar bland annat om att få fler att våga anmäla och vittna. Når vi dit kommer sådana här händelser att kunna redas ut.

Han ser vandaliseringen som en direkt riktad aktion mot polisen.

– Det är ett litet krig mot polisen. Man vill visa att vi inte är välkomna.