Polisen ber allmänheten om hjälp

Polisen behöver fler iakttagelser kring de två männen som greps i Brevik i torsdags.
Polisen behöver fler iakttagelser kring de två männen som greps i Brevik i torsdags.
Polisen vill få in upplysningar om de två männen som greps igår för förberedelse till inbrott i Brevik. För att styrka misstankarna väljer polisen nu att gå ut med männens signalement.

Det var vid 11-tiden på trosdagen som en privat person iakttog två män gå omkring och studera bostadshus i Brevik. Polisen skickade dit en hundpatrull som påträffade männen vid Seglarvägen.

Inte långt senare lyckades polisens hundar lokalisera undangömda verktyg i ett närliggande skogsparti, som antogs tillhöra männen. Därför greps de i misstanke om att de var på väg att förbereda inbrott.

– I strikt rättsligt bemärkelse hade de inte börjat göra ett brott. Men tack vare en vaksam person fick vi in vittnesuppgifter om att männen setts röra sig kring Kullavägen, Höguddsvägen och Seglarvägen i syfte att planera inbrott, säger Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö.

Misstänks för vapenbrott

Under gårdagen hölls förhör med männen som båda nekar till att de skulle utföra brott. Den ena släpptes senare men den andra är på fredagen fortfarande anhållen.

Misstankar kvarstår dock mot båda männen för förberedelse till grov stöld, och den ena även för vapenbrott, eftersom han hade pepparspray på sig.

Polisen misstänker också att de varit inblandade i tidigare inbrott, och behöver få in fler upplysningar från allmänheten.

– Vi vet att förberedelse till brott är en brottstyp som är väldigt svårt för åklagare att styrka i domstol. Därför är det viktigt att vi får in alla iakttagelser som kan finnas kring de misstänkta männen.

Bar väska och mörka kläder

Polisen uppger att båda männen är i 30 årsåldern. Den ena misstänkta är kortare till växten, kraftigt byggd och bar jeans och mörk tjocktröja. Den andra misstänkta är längre till växten, smal och bar mörka kläder och hade en väska.

Har du upplysningar att lämna till polisen, ring 114 14, eller maila dina kontaktuppgifter till polisen.