Polisen varnar för brottsliga vårtecken

De boende var hemma och upptäckte tjuven på nedervåningen.
De boende var hemma och upptäckte tjuven på nedervåningen.
Vårtecken av obehagligare karaktär har börjat synas i Solna och Sundbyberg.
På måndagseftermiddagen klev en inbrottstjuv in genom ett fönster som stod öppet för vädring och oseriösa hantverkare har börjat vakna ur idet.

Knoppar, koltrastar och blommande körsbärsträd – säkra vårtecken som många spanar efter i tider som dessa.
Polisen ser dock efter något helt annat.

Varmare väder gör nämligen att tjuvar av olika slag får en lättare tillvaro.

Vid 17-tiden på måndagskvällen klev en man helt enkelt in genom ett fönster i ett radhus som stod öppet för att vädra.

– De boende var hemma och upptäckte tjuven på nedervåningen. Han blev dock skrämd och försvann ut, berättar Joachim Lindell på Solnapolisen.

Oseriösa hantverkare

Tillfället gör tjuven menar Joachim Lindell och polisen uppmanar nu Solna – och Sundbybergsbor att se till att ha bra fönsterlås och tänka sig för när de lämnar fönster på glänt.

Tjuvar har även stulit verktyg ur båtar i Pampasområdet.

– Tjuvarna vet att folk börjar fixa med sina båtar nu, så tänk på att släpa med verktygen fram och tillbaka, säger Joachim Lindell.

Ett annat säkert vårtecken är de oseriösa hantverkarna, som ofta är påstridiga och offensiva och siktar in sig på äldre personer.

Fått betala närmare 300 000 kronor för skitjobb

Joachim Lindell

– Man ska bara anlita hantverkare som man själv söker upp, och till tjänster som man själv bedömer att man behöver. Vi vet att en del oseriösa hantverkare varit så offensiva att de kliver upp på taket och förklarar att det är dags att byta ut en massa saker. Det finns exempel på dem som tidigare år fått betala närmare 300 000 kronor för skitjobb, säger Joachim Lindell.

Till alla ungdomar som ska ut och vårlufta sin mopeder vill polisen också skicka med en uppmaning om att skaffa sig ett bra lås och att parkera på uppfarten till huset när man har mopeden hemma.