Polisen går ut och varnar för fenomenet ”manning”

Uppgjorda ungdomsslagsmål – så kallad manning, är ett nytt fenomen som sprider sig.
Uppgjorda ungdomsslagsmål – så kallad manning, är ett nytt fenomen som sprider sig.
Uppgjorda slagsmål mellan ungdomar – så kallad manning, är ett nytt fenomen som dykt upp i västerort.
Ännu har inga anmälningar kommit in i Solna och Sumpan, men lokalpolisen går ändå ut med en varning.

Under måndagen spreds ett meddelande från polisen som en löpeld bland föräldrar i Vällingby, Ekerö och Bromma.

Meddelandet handlade om att skolungdomar i området ska ha startat vad som liknar en slagsmålsklubb där ungdomarna ”mannar” varandra.

Att manna innebär att en ungdom utmanar en annan till slagsmål. Om utmaningen accepteras bestäms en träff och ungdomarna slåss mot varandra framför publik.

– Det här började bli vanligt söder om stan redan i höstas. Nu har vi fått in uppgifter att det ska ha hänt i en skola i Bromma, Vällingby eller på Ekerö. Det finns inga anmälningar om det här däremot, säger Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma.

Han vill däremot poängtera att det här inte är ett utbrett problem.

– Vi vet inte av att det här är något vanligt, och inget som sker löpande. Men ungdomar tar lätt efter varandra och det är viktigt att vi sätter stopp för detta innan det eventuellt sprids, säger han.

Nu går även lokalpolisen i Solna och Sundbyberg ut och varnar för ungdomsfenomenet i ett brev till alla föräldrar, via sin Facebooksida:

”Polisen vill varna om en ny brottstrend som sprids bland ungdomar i Stockholmsområdet. Det är en ny våldsutmaning som kallas ”Manna”. Fenomenet innebär att ungdomar genom hot tvingas att slåss mot varandra. Ställer de inte upp får de hot om konsekvenser för dem. Ungdomarna tvingas slåss mot varandra tills den ena ligger på marken. Det är sparkar mot huvudet och även slag. Sen hejas slagsmålet på av en ring av åskådare.
Vi önskar med detta brev att föräldrar och skola är uppmärksamma på det här samt att man polisanmäler om sådant sker. Det är även viktigt att anmäla om någon försöker förmå någon till att medverka till detta.”, skriver ungdomsgruppen på polisens Facebooksida.

Lokalpolisen har ännu inte fått in några anmälningar om att manning förekommit i Solna och Sundbyberg.