Efter brutala rånen i Mörby och Täby hoppas polisen få in tips

Polisen utreder grovt rån och vapenbrott som ska ha skett här 2-3 augusti 2019. Byängsskolan, Täby.
Här bakom Byängsskolan ska ska ungdomarna ha omringats av rånargänget som hade vapen. Polisen utreder fallet som grovt rån och vapenbrott.
Polisen hoppas få in bra tips från allmänheten för att få fast de misstänkta efter det brutala rånet vid Byängsskolan i Täby.
– Det här skedde vid midnatt. Om man har sett något ungdomsgäng som kan stämma in så får man gärna höra av sig till 114 14. De kan ha kommit med buss eller Roslagsbanan, säger Täbypolisen Jan Berlin.

Strax efter midnatt i lördags (3 augusti) fick polisen in ett larm om att åtta ungdomar skulle ha blivit hotade med pistol, machete, batong och kniv vid Byängsskolan i Täby. Rånarna ska enligt uppgift ha riktat pistol mot huvudet på flera av dem och tvingat till sig mobiltelefoner, smycken, pengar och märkeskläder.

Senare samma natt rånades en person på mobiltelefon i Mörby centrums tunnelbana. Polisen misstänker att de bägge rånen kan vara sammankopplade.

En släkting till en av de drabbade tonåringarna i Täbyrånet beklagar sig över rånutvecklingen i länet och framförallt i Täby.

– Man tror inte sådant här ska hända i Täby. Det är ju sådant som inte ska behöva hända i vårt Täby att ungdomar ska bli rånade under vapenhot, säger han.

Brutala rånet skapar oro

Mannen känner oro över att ett sådant här brutalt rån kan inträffa i Täby.

– Vi behöver mer poliser synligt i Täby.

Fakta

Rån mot tonåringar ökar i Stockholmsregionen

Antalet anmälningar om rån mot personer under 18 år ökar.

2018 var ett rekordår med 1 896 anmälningar om rån mot personer under 18 år.

Preliminära siffror Brottsförebyggande rådet (BRÅ) från första kvartalet 2019 visar att ökningen fortsätter. Under det första kvartalet 2019 har 606 anmälningar om rån mot barn kommit in till polisen, jämfört med 428 under samma period 2018.

Om trenden håller i sig kommer årets siffra att landa på långt över 2 000 anmälningar.

Under det första kvartalet i år hade också 257 anmälningar om rån mot barn under 15 år kommit in till polisen.

Utvecklingen ser inte likadan ut i hela landet. Det är framförallt anmälningarna i polisregion Stockholm, som drar upp siffrorna det första kvartalet.

Källa: SVT Nyheter/BRÅ

Personrånen ökar – unga utsatta

Brottsförebyggande rådets statistik visar att personrånen ökar något, uppger SVT Nyheter. Täby och Stockholmsområdet har haft flera fall av ungdomsrån under första halvåret. Trots det vill Jan Berlin lugna alla som blir oroliga efter fredagens dåd:

– Täby är tryggt och säkert men sedan händer tyvärr sådana här saker. Det är extremt sällsynt.

”Täby är tryggt och säkert men sedan händer tyvärr sådana här saker.”

Täbypolisen Jan Berlin

Vad ska man göra för att skydda sig?

– Det är svårt att svara på. Man måste kunna vara ute. Risken att bli utsatt är extremt liten, men råkar man ut för det är det fruktansvärt. Det viktigaste är att lämna ifrån sig sakerna så det inte händer någon olycka och larma polisen så fort som möjligt, säger Jan Berlin.

Polisen ska gå igenom filmerna från kameraövervakningen i Mörby centrums tunnelbana.