Polisen fick in AK4 från kriminella kretsar

ak4, ak-4
Polisen i Sollentuna har fått in en AK4 under vapenamnestin.
Idag är sista dagen för vapenamnestin. Så här långt har stationen i Sollentuna fått in 92 vapen och en hel del ammunition.

Fram till midnatt pågår vapenamnestin men stationen i Sollentuna har bara öppet till klockan fyra.

– Tekniskt sett går det bra att lämna in till en polis i yttre tjänst, om du möter en polis på stan ikväll, men det är nog inte så vanligt att man gör så, säger Tina Erving som ansvarar för vapeninlämningen på stationen i Sollentuna.

Så här långt har de fått in 92 vapen.

– Man hade kunnat hoppats på fler. Men man får vara nöjd och glad med varje vapen som är borta från samhället. Och vi har fått in stora mängder ammunition.

Än har man inte hunnit väga in all ammunition som kommit in. Det görs när vapenamnestin avslutas och då kommer också resultatet jämföras med tidigare vapenamnestier.

Ett av de mer iögonfallande vapen som kommit är en AK4.

– Vi misstänker att det kommer från kriminella kretsar i och med att det är där den typen av vapen används nu för tiden.

Men framförallt är det jaktvapen av olika slag som kommit in. Vapen som kan ha funnits i familjens ägor under längre tid men ingen levande familjemedlem har licens för.

– En del vapen har varit riktigt fina med snirkliga mönster.

Oavsett vilken sorts vapen det handlar om kommer alla vapen som lämnas in förstöras. Men först ska det uteslutas att de kan vara intressanta för någon polisutredning.

– Polisen testskjuter alla vapen vi får in för att jämföra kulavtryck. Om det matchar några uppgifter från en utredning sparas vapnet som en del av bevismaterialet. Men vem som har lämnat in det vet vi inte eftersom man lämnar in vapen anonymt.