Polisen nystar upp stor smuggelhärva

Polisen bild visar påsar med knark – från tillslaget i Örebro – skidfodralen innehåll kilovis med knark.
Här är en liten del av knarkbeslaget vid polisen tillslag mot knarkkurirerna i Örebro.
Polisens spaningar och kartläggningar av ett knarknätverk med förgreningar i Sverige och utomlands har hittills gjort att två män dömts och två åtalats för grova narkotikabrott.
Läs om de fem män som misstänks vara inblandade, bland annat den nervöse Västeråsmannen som satte polisen på spåret.

LÄS MER: Täbybo och Järfällabo åtalas i stor smuggelhärva – piloten flög in knark

”Västeråsmannen”

  • Han satte polisen på spåret: Västeråsmannen uppmärksammas av en polis, som tycker han beter sig misstänkt. Polisen följer efter till en öde idrottsplats, där mannen hoppar in i en bil som stått nedsläckt och väntat. Mindre än en minut senare lämnar Västeråsmannen bilen med en orange plastkasse. När polismannen springer efter kastar mannen ifrån sig kassen innan han blir nerbrottad. Kassen visar sig innehålla ett kilo marijuana. En annan polis som följt händelseförloppet på avstånd kan sedan styrka att det var familjefadern som körde bilen och därefter börjar härvan nystas upp.

”Piloten”

  • Åtalad. Han anses ha en huvudroll: Täbybon är åtalad för grov narkotikasmuggling vid två tillfällen och grovt narkotikabrott vid tre tillfällen och riskerar upp till tio års fängelse. Han ska ha flugit från någonstans i Europa med knark för att dumpa detta på ett ensligt flygfält utanför småländska Ljungby. Två män från Örebro hämtar upp skidfodral, kartonger och en säck, som alla innehåller narkotika, men åker senare samma dag fast när de lastar av godset. Polisen kartlägger­ Täby­bon under nästan ett år innan han grips efter ett möte med Järfällabon.

”Järfällabon”

  • Åtalad: Man i 20-årsåldern, som i Stäket överlämnar 72 kilo hasch till Täbybon. Männen­ filmas av polisens­ spanare och grips samma dag. Järfällabon är åtalad för grovt narkotikabrott för att ha förvarat och överlämnat drogerna och riskerar två–tio års fängelse. Han är tidigare dömd för två mindre brott.

”Familjefadern”

  • Dömd: Man i 30-årsåldern som bor i Örebro, är gift och har barn. Mannen skjutsar sin fru till jobbet och hämtar sedan upp sin kompis i en hyrd skåpbil för att köra till flygfältet i Småland. Han uppger att han hjälpt kompisen med transporter till Göteborg, Jönköping, Västerås och Stockholm. Han hävdar att han inte visste att de skulle hämta knark utan trodde att det låg smugglade kläder i skidfodralen. Frias först i tingsrätten, men döms av hovrätten för grovt narkotikabrott för att ha transporterat knark. Han döms också för att ha överlämnat en plastkasse med marijuana till en man i Västerås. Mannen avtjänar nu 4,5 år fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

”Spelmissbrukaren”

  • Dömd: Man i 40-årsåldern från Örebro, som uppger att han har stora spelskulder efter att ha förlorat 400 000 kronor på två dygn vid ett besök på en illegal spelklubb i Stockholm och efter det hotas och misshandlats av torpeder. Han hävdar att han funderade på att fly utomlands, men att en torped hotat att skada hans lillasyster. Han är nära vän med familjefadern och bad vid ett tillfälle kompisen att ta tåget till Stockholm för att överlämna ”viktiga papper” till en man på Centralstationen. I själva verket ska väskan ha innehållit 270 000 kronor. Männen grips när de lastar in knark i mannens lägenhet i Örebro. Han döms till sex års fängelse för grovt narkotikabrott för att ha transporterat knarket.

Fakta

Här är händelseförloppet

10 december 2015:

Polisens spanar ser när familjefadern från Örebro överlämnar 1 kilo marijuana i en platskasse till okänd man i Västerås.

29 december 2015:

Familjefadern och hans kompis spåras i närheten av flygfältet i Småland. Täbybon är nu åtalad för att överlämnat smugglat knark till dem.

30 december 2015:

Polisens spanare följer efter familjefadern till en tipp och hittar kartong med knarkrester.

12 januari 2016:

Familjefadern transporterar en väska med 270 000 kronor på uppdrag av kompisen från Örebro till Centralstationen i Stockholm.

14 januari 2016:

Familjefadern och kompisen hämtar upp knark från ett flygplan i Småland. De grips samma dag när det bär in godset i en lägenhet i Örebro.

20 juni 2016:

Männen från Örebro åtalas för knarkbrott.

8 juli 2016:

Familjefadern frias av tingsrätten. Kompisen döms till sex års fängelse för knarkbrott.

10 oktober 2016:

Familjefadern dömds av hovrätten till fängelse i 4,5 år för knarkbrott.

30 november 2016:

Täbybon filmas när han tar emot 72 kilo hasch av Järfällabon i Stäket utanför Stockholm. Båda grips och anhålls samma dag.

13 mars 2017:

Åtal väcks mot Täbybon och Järfällabon. Båda sitter häktade i väntan på rättegång som ska hållas i slutet av mars.

Källa: Tingsrätten