Polisen svarar på oroligheterna i Brunna

Kommunpolisen Magnus Nilsson hoppas på att människor hör av sig om de ser någonting.
Kommunpolisen Magnus Nilsson hoppas på att människor hör av sig om de ser någonting.
De senaste veckorna har skadegörelse och oroligheter eskalerat i Brunna. Polisen uppmanar fler att höra av sig för att tillsammans råda bot på problemen.

Under den senaste månaden har oroligheterna ökat i Brunna. Sönderslagna bilrutor och busskurer, uppeldade soptunnor och i två fall har bilar satts i brand.

– En bil började brinna redan vid 17:30 vilket är väldigt ovanligt, men så blir det när mörkret kommer tidigare, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands Bro.

Poliser har uppmanats att befinna sig mer i Brunna efter oroligheterna, men att fånga någon som begår eller precis har begått ett brott är minimal. Förövarna slår sönder rutor och sätter eld på bilarna i skydd av mörkret och försvinner snabbt därifrån. De har också ofta en lokalkännedom som polisen inte alltid har. Därför uppmanar Magnus Nilsson allmänheten att höra av sig till polisen om de ser någonting, vilket han upplever att vissa drar sig för att göra.

– Vi följer diskussionerna i sociala medier och där kan man ibland se att människor uppger att de har sett någonting. Det är sådant vi måste få veta. Det handlar inte om att de gör polisens arbete, vi behöver alltid samla in alla typer av vittnesmål.

Vilka personer är det som sysslar med skadegörelse?

– Det kan man så klart inte tvärsäkert svara på. Men det är inte medelålders människor som tar med sig en fönsterhammare när de är ute med hunden. Det är av erfarenhet unga människor – skadegörelsen ökade också i samband med novemberlovet vilket ytterligare pekar mot ungdomar.

Magnus Nilsson vill ändå påpeka att man inte ska dra alla ungdomar över en kam. Han kan ibland förfasas över vilken ton många vuxna har på lokala facebook-grupper.

– De allra flesta ungdomar är trevliga och respektabla människor som växer upp och blir som oss. Det är ett väldigt fåtal individer som saboterar på det här sättet. Diskussionerna på sociala medier spårar ofta ur, ibland hoppas man att vuxna skulle kunna bete sig bättre.

Men han är glad att se vuxna som engagerar sig och som deltar i bland annat kommunens nattvandringar som startat nu i  veckan. Under nattvandringarna ska bland annat belysningen i mörka områden ses över och vuxna ska vandra på platser där det annars brukar vara öde och fritt fram för vandaler.

Känner människor sig otrygga i Brunna?

– Otryggheten har ökat absolut. Men min uppfattning är att människor inte drar sig för att gå ut på kvällarna för att de känner sig oroliga. Det handlar mer om att de inte vill ha sin bil sönderslagen eller uppeldad, vilket är illa nog.