Polisen oroas över ungdomsstöket i Haninge C

Polisen ser det som att allt fler unga hänger vid Haninge C:s utgång mot Eskilsvägen.
Polisen ser det som att allt fler unga hänger vid Haninge C:s utgång mot Eskilsvägen.
"Ungdomar samlas här från klockan 12 på dagen trots att det är skoldag, och är här sedan hela eftermiddagarna fram till kvällen". Det säger nu Haningepolisens operativa koordinator Lars-Göran Rehn om de ungdomar under 20 år som i allt högre utsträckning samlas vid Haninge centrum om vardagarna.

Det är från och med höstlovet som polisen menar att allt fler ungdomar samlas vid Haninge centrums utgång mot bushållplatserna på Eskilsvägen.

Att ungdomsgäng hängt just i denna del av centrum har även tidigare upplevts som otryggt av förbipasserande, men då har Haninges socialtjänst i samarbete med centrumledningen och polisen lyckats göra platsen mindre populär bland ungdomar.

Nu har det återigen blivit ett ställe där många ungdomar samlas.

Misstänker narkotikahandel

Varför är det då ett problem? Jo, enligt polisen ser man att brottslighet följer med ungdomshänget, och centrumledningen menar att kunder känner sig oroliga när de ska gå förbi ut mot bussarna eller in i centrum denna väg.

– Vi misstänker både narkotikabruk och narkotikahandel här. Det finns ju visserligen ordningsvakter i centrum, men de kan ju inte vara just vid denna ingång hela tiden. Vi tror ju inte dessa ungdomar ger sig på några äldre, men vi uppfattar att de äldre känner sig oroliga när de passerar, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

Polisen har själva en fotpatrullerande polis som varje dag tar rundor i centrum, men polisen menar själva att detta inte räcker.

– Vi på polisen försökte i förra veckan att verkligen vara närvarande på platsen men vi kan ju inte vara där hela tiden, säger Lars-Göran Rehn.

Hade soft air gun på sig

På fredagseftermiddagen blev det bråk i centrum. Fem ungdomar gav sig på en annan yngling.

– Det handlade om olaga hot och misshandel. När vi ingrep började alla fem springa. Tre greps och två kom undan. En av ynglingarna hade en soft air gun på sig, säger Lars-Göran Rehn.

Vad handlar egentligen stöket om?

– Narkotikahandel, ouppklarade affärer och folk som är skyldiga varandra pengar. Vi ser också att allt fler ensamkommande unga, som är under asylprövning, drar sig hit, säger Lars-Göran Rehn.

– Den stora frågan här är ju att det måste till någon annan sysselsättning för denna grupp än att de hänger vid Haninge centrum, fortsätter han.