Polisen vädjar: Vi behöver fler tips

Efterlysta Bakary Binta "Fa" Dibba och Roberto Rodriguez Ortiz
Efterlysta Bakary Binta "Fa" Dibba och Roberto Rodriguez Ortiz.
Skorpionens gata i Brandbergen.
Skorpionens gata i Brandbergen.
Bakary Binta ”Fa” Dibba, 29.
Bakary Binta ”Fa” Dibba, 29.
Roberto Rodriguez Ortiz, 23.
Roberto Rodriguez Ortiz, 23.
Polisen har bara fått in ett antal tips efter efterlysningen av Roberto Rodriguez Ortiz, 23, och Bakary Binta ”Fa” Dibba, 29, från Brandbergen.
– Vi vänder oss till folk brett och öppet som har tips, inte bara just till Brandbergen. Vi är tacksamma för allt, säger polisens spaningsledare Stefan Rundberg.

Polisen gick i förra veckan ut och efterlyste Roberto Rodriguez Ortiz, 23, och Bakary Binta ”Fa” Dibba, 29, på sannolika skäl misstänkta för skjutningen på Skorpionens gata i Brandbergen kvällen den 3 januari, då en man mot alla odds klarade sig utan allvarliga skador.

Varför går ni ut och efterlyser dem med namn och bild?

– Det känns rätt att gå ut såhär när domstolen bedömt att de på sannolika skäl är misstänkta för mordförsöket i Brandbergen. Det finns ganska bra bevisning, och vi behöver få den hjälp vi kan, säger Stefan Rundberg.

Har fått tips

– Vi har fått lite tips, folk ringer in och vi hoppas att folk fortsätter ringa, men det är inte tillräckligt. De som vet något, hoppas vi kan säga något, säger polisens spaningsledare Stefan Rundberg, som tror att båda är kvar i Stockholmsområdet.

Kan bli våldsamma

De två männen kan bli våldsamma, understryker Stefan Rundberg.

– Men oftast är det mot andra kriminella i samma kretsar. Det är dock helt uppenbart att de inte bryr sig om tredje man. De skjuter i ett bostadsområde halv åtta på kvällen inför öppen ridå. Men de skjuter inte vem som helst.

Roberto Rodriguez Ortiz är även efterlyst för skjutningen på Olearys Haninge på julaftonskvällen, där en man och kvinna sköts i underkroppen och där den skjutna mannen fick svåra men inte livshotande skador.

Häktades i måndags

De två männen häktades i sin utevaro förra måndagen vid Södertörns tingsrätt.

Polisen vill komma i kontakt med alla personer som har upplysningar att lämna angående skjutningen på Skorpionens gata. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen varit på väg att lämna en bostad när han mötte de två männen.

Flydde i vit kombi

Männen flydde sedan platsen i en vit kombi, enligt Aftonbladet.

Roberto Rodriguez Ortiz har sedan 15-årsålder varit känd av polisen. Han har tidigare dömts för bland annat olaga hot, grov misshandel och narkotikabrott, men ett flertal gånger har åklagare misslyckats med att binda honom till brott.

Även Bakary Binta ”Fa” Dibba förekommer i belastningsregistret, även om spåren i domstolen inte är lika många.

Enligt uppgifter till Mitt i handlar både skjutningen på Olearys Haninge och i Brandbergen om lokala uppgörelser, i minst ett av fallen rör det sig om en konflikt mellan tidigare partners i samma kretsar.

– Jag vill inte kommentera de misstänktas och den skjutne mannens förhållande till varandra, säger Stefan Rundberg.

Har du sett något som kan hjälpa polisen i fallet? Ring 114 14 eller tipsa via polisen.se/Kontakta-oss/Tipsa-polisen

Alla som tipsar kan vara anonyma.