Polisen varnar: Här är inbrottstjuvarnas nya knep

Kommunpolis Magnus Nilsson uppmanar folk i Järfälla och Upplands-Bro att prata med grannar innan de reser bort.
Kommunpolis Magnus Nilsson uppmanar folk i Järfälla och Upplands-Bro att prata med grannar innan de reser bort.
Semestertider innebär säsong för inbrottstjuvarna. Nu går polisen ut och varnar för vad man misstänker är tjuvarnas nya metod.
– Det är dumt att bjuda dem på möjligheten, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Inbrottstjuvar som passar på när folk reser bort under semestern är en återkommande sommarplåga. Ofta går nya trender bland tjuvarna, olika knep för att luska reda på i fall villaägare är hemma.

Kanske är en ny sådan trend här i Järfälla och Upplands-Bro. I veckan gick polisen ut med en varning i sociala medier.

”Var uppmärksam! Det har kommit till vår kännedom att boende i vårt lokalpolisområde har sett främmande personer gå runt på tomten och känt på alla dörrar. Det har även ställts cyklar utanför deras och flera grannars tomter.” skriver Polisen Järfälla/Upplands-Bro på sin facebooksida.

Bakgrunden till inlägget är en anmälan från en villaägare som upptäckte att några främlingar fastnat på film.

– Anmälaren har övervakningskameror i sin trädgård och såg att några personer gått runt och känt på dörrar och sådär. Vi tyckte att det var värt att gå ut med den informationen till folk, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Men han vill inte gå så långt som att slå fast att det är en ny trend.

– Det kan mycket väl vara det, men vi har inte fog för att säga att det sker regelbundet, säger han.

Vad bör man tänka på för att värja sig från inbrott?

– Under sommaren är vi ofta ute i trädgårdar, uteplatser och altaner och vi ställer upp fönster för att vädra m det är varmt. Det är vanligt att man glömmer stänga till efter sig innan man går och lägger sig. Så ett tips är att ta ett varv på kvällen och dubbelkolla att det är stängt överallt, säger Magnus Nilsson.

– Sen är det ju så att även om man glömmer låsa altandörren så är sannolikheten att drabbas av inbrott just den natten trots allt väldigt låg. Men kommer någon och det är olåst så kliver ju den rakt in. Det är dumt att bjuda dem på den möjligheten, fortsätter han.

Men om man inte är hemma då?

– Det viktigaste är att prata med sina grannar så att man får hjälp att tömma brevlådan, rulla ut soptunnan och sånt. Kanske kan någon granne ställa en bil på ens uppfart. Grannsamverkan helt enkelt, säger Magnus Nilsson.