Racingbil ska skrotas – nu överklagas domen

streetrace
Faksimil från Mitt i Huddinge 25 oktober 2016.
En Mustang i 300 000-kronorsklassen som har körts i olagliga streetrace ska förverkas - och troligtvis skrotas. Det beslutade Södertörns tingsrätt förra veckan.
Nu väljer bilägaren, som inte är misstänkt för något brott, att överklaga den unika domen.

Det var förra veckan som Södertörns tingsrätt beslutade att en man vars bil har använts i olagliga streetrace ska få sin Mustang i 300 000-kronorsklassen förverkad – och troligtvis skrotad. Detta trots att åklagaren inte har kunnat knyta bilägaren till något brott.

Nu har mannen och hans nya försvarare beslutat att överklaga domen, med förhoppning att den tas upp i hovrätten.

– Vi delar inte tingsrättens syn, utan anser att bilen inte ska förverkas eftersom den inte är ett brottsverktyg. Vi ska nu överklaga domen och vår ambition är att den tas upp i hovrätten, säger Peter Ataseven, bilägarens försvarare.

Läs också: Bilägare får inte tillbaka racingbil – kan skrotas

Om hovrätten beviljar prövningstillstånd tror Peter Ataseven att fallet tas upp tidigast i mitten av december eller senaste i början av nästa år.

Bakgrunden till den unika domen, där en person alltså för första gången fått en bil förverkad baserat på att bilen använts vid allvarliga trafikbrott, men utan att ha någon person åtalad för brott, är ett försök från polisen att få stopp på de olagliga streetracen som körs på flera av de stora vägarna i länet.

Streetrace

Streetrace

De har länge varit svårt för polisen att få fast någon av förarna i samband med streetracen, och förhoppningen från polis och åklagare är att få till en vägledande dom där polisen i fortsättningen kan dokumentera racen och först i efterhand göra beslag när bilarna inte körs.

Läs också: Ny metod – så ska polisen stoppa streetracing 

Den aktuella bilen ska enligt förundersökningen ha varit med på minst 17 race runt om i länet, och togs i beslag i somras i Huddinge efter ett streetrace i Segeltorp.