Rånen mot barn ökar i Farsta

Centrala Farsta, en av de platser där rån är vanligare. Arkivbild.
Centrala Farsta, en av de platser där rån är vanligare. Arkivbild.
Rånen mot personer under 18 ökade ifjol för fjärde året i rad i Farsta.
Polisen säger att de ofta vet vilka rånarna är – men att det är svårt att fälla dem för brotten.

Under 2017 begicks rån mot personer under 18 år mer än varannan vecka i Farsta stadsdel. 28 anmälningar gjordes, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är fjärde året i rad som antalet ökar. En liknande utveckling syns även i andra delar av Stockholm.

– Det kryper ner i åldrarna att man hotar för att få saker man vill ha. Det finns också inslag av ett våld som vi inte har sett tidigare, uppger Malin Därth, biträdande polischef i Farsta lokalpolisområde.

Brottsoffer rädda för att vittna

Rånarna är enligt polisen ofta själva unga. Deras byte är till exempel mobiltelefoner och dyra jackor.

– Polisiärt är många av de här fallen uppklarade. Vi kan veta vilka personer det rör sig om, men det är ofta svårt att knyta dem till brottet. Ibland är det svårt att få brottsoffret att medverka i utredningen, säger Malin Därth.

Så hur arbetar polisen med att förebygga rånen? Enligt Malin Därth följer de noga statistiken och jobbar med att synas i de områden där rånen är vanligare, bland annat i Farsta strand och kring Farsta centrum.

Områdesvärdar ska få ner kriminalitet

I år inleder också Farsta stadsdel en satsning för att motverka kriminalitet och missbruk bland unga i Farstaområdet. Med inspiration från Skarpnäckslyftet i grannstadsdelen, har stadsdelsnämnden beslutat att satsa på områdesvärdar och uppsökande verksamhet i Farsta, Farsta strand och Fagersjö. 

– Vi räknar med att vara igång till sommaren, säger Per-Ove Mattsson, socialchef i Farsta.

Moderaterna vill dock att satsningen även ska innehålla ordningsvakter och trygghetskameror.

– Farsta behöver fler trygghetsverktyg. Bättre belysning, fler väktare, öka närvaron med fältverksamhet och att stadsdelen tillsammans med polisen söker tillstånd för mer kameraövervakning, säger Lars Jilmstad (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

 

Fakta

Fem år av rån

Anmälda rån mot personer under 18 år, Farsta stadsdelsområde:

2013         12

2014          8

2015         14

2016         21

2017         28

(siffran för 2017 är än så länge preliminär)

 

Källa: Brottsförebyggande rådet