Rånoffret: Han växlade med pistolen mellan våra huvuden

Rån fredag 2 augusti vid Byängsskolan i Täby. Ett av rånoffren berättar att han blev tvingad av de svartklädda rånarna att sätta sig ner här vid bordet och var under hot tvungen att lämna ifrån sig sin iphone X-mobil.
Brottsplatsen. En av ungdomarna berättar att rånarna ska ha beordrat honom att sätta sig ner vid bordet och hotade honom med machetekniv.
Maskerade rånare omringade flera ungdomar och vuxna. En flicka som vägrade lämna över sin mobil direkt ska ha fått en pistol riktad mot huvudet.
– Jag kollade mest ner i marken. Men jag tror det var åtta som var vid oss, säger Melker om det brutala rånet vid Byängsskolan.

Basketkorgen på Byängsskolan i Täby, där Melker och hans två kompisar lirade ihop i fredags kväll, står alldeles intill skogsbrynet. Han säger att han först trodde att det var två tonårsgäng som bråkade en bit bort. Han förstod inte att det handlade om ett rån.

– Då kommer en av ungdomarna och ber om hjälp och säger att ”de hotar att slå oss” och att ”de har batong”, berättar han.

2-2 augusti 2019 Polisen utreder rån vid Byängsskolan i Täby. Här vid basketkorgen och i närheten ska tre vuxna och en handfull tonåringar ha blivit vapenhotade och rånade av ett gäng.

Tvekade inte att ingripa

Melker och hans två kompisar är i 25-årsåldern och hade då inte en tanke på att även de kunde råka illa ut.

– Min kompis springer dit utan att tveka, heroisk som han är, för att kolla vad som hänt.

Han blev hotad med machete

När Melker skulle plocka ihop sina prylar, som han hade lagt på det slitna bordet en bit bort, var han plötsligt omringad. Han protesterade när en av rånarna beordrade honom att sätta sig ner.

– Han smiskar mig med macheten och då insåg jag allvaret, att det var ett rån, säger Melker.

Klockan närmade sig midnatt på fredagskvällen när rånarna slog till. Augustimörkret har sänkt sig över skolgården. Melker säger att han tror att rånarna var i 15-årsåldern, ”bara barn”, tillägger han.

– De var helt svartklädda. Det var en som hade en näsduk för ansiktet.

”Då tog mannen sin pistol och höll den mot hennes huvud. Han bara växlade mellan våra huvuden med pistolen.”

En rånare ska ha dragit pistol

Rånarna tvingade under hot alla omringade att lämna ifrån sig mobiltelefoner, pengar, klockor och smycken. Melker berättar att en flicka i tonåren protesterade när rånarna tog hennes mobil. Hon sa att hon hade allt där.

– Då tog mannen sin pistol och höll den mot hennes huvud. Han bara växlade mellan våra huvuden med pistolen.

Melker och de andra vågade inte protestera igen. Han lämnade ifrån sig sin iPhone X, som ny kostade 11 000 kronor.

Hans kompis tvingades att ta av sig sitt halsband.

”Har försökt glömma det”

Hur känns det när du tänker på vad som hänt?

– Jag har försökt glömma det. Jag är mest ledsen över min telefon. Som tur är har jag precis fått en ny jobbmobil och hade gjort back up.

En av de sju tonåringarna, som först blev hotade av rånarna, ska ha lyckats springa iväg och larma polisen.

Polisen sökte med hundpatrull utan resultat

Polisen fick in larmet strax efter midnatt och var snabbt på plats med flera patruller och hundförare. Då hade rånarna redan försvunnit spårlöst.

– De tog allas telefoner och sedan joggade de mot typ stationen och Täby park hotell, mot det hållet, mot industriområdet, berättar Melker.

Han vill varna andra

Melker tvekade först att ställa upp på en intervju i tidningen, men ändrade sig. Han vill varna andra.

– Jag tycker det är bra om folk blir medvetna och får veta att man ska vara försiktig på kvällen.

Fotnot: Melker har valt att inte framträda med sitt riktiga namn i artikeln.

Fakta

Rån

Under 2018 anmäldes 8 650 rån, varav de flesta var rån mot privatpersoner.

Ungefär hälften av rånen inträffar på veckoslut och helgdagar och ungefär två tredjedelar under kvällstid eller nattetid.

Plånböcker, pengar och mobiltelefoner är oftast det som rånarna vill åt när privatpersoner drabbas.

Enligt Nationella trygghetsundersökningen utsätts varje år drygt en av hundra av Sveriges befolkning i åldrarna 16–84 år för rån. Det har skett en liten ökning de senaste åren.

Fler män än kvinnor drabbas och yngre utsätts för rån i högre utsträckning än äldre. Tonårskillar i 16-19 års åldern tycks vara mest utsatta och bland dem uppger 3,7 procent att de har drabbats.

Lagen skiljer på rån och grovt rån. Grovt rån blir rubriceringen om rånaren använt sig av våld som innebär livsfara, svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom alternativ att rånaren visat synnerlig råhet eller på ett hänsynslöst sätt utnyttjat den rånades skyddslösa eller utsatta ställning.

Det är enligt statistik från 2015 ovanligt att det förekommer skjutvapen i samband med personrån medan kniv är relativt vanligt.

Källa: Källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)