Min lokala hjälte

Rånvåg i Sundbyberg – Erik överfölls av maskerat gäng

Erik tvingades ned på marken och blev rånad av fyra maskerade personer.
Erik tvingades ned på marken och blev rånad av fyra maskerade personer.
Erik var på väg hem när han överfölls i centrala Sundbyberg. De fyra maskerade rånarna tvingade till sig mobil, kontokort och pinkod – tillvägagångssättet känns igen från andra rån i höst.

Erik, som egentligen heter något annat, var på väg hem till sin bostad i centrala Sundbyberg vid 23-tiden i lördags när han angreps.

– Det var fyra personer med svarta luvor som kom fram. Jag fick gå med dem bort en bit, två av dem hade knivar som de höll upp så att jag kunde se dem.

Rånarna tog Eriks mobil, klocka och kontokort.

– Sen tvingade de mig säga pinkoden. Jag hade jättehög puls och kunde inte komma på den först. De sa att om jag säger fel kod så kan det hända saker. Jag fick säga åt dem att jag måste få lugna ned mig lite för att komma på koden, berättar Erik.

Han blev fasthållen, nedtryckt mot marken, av två av rånarna. De andra två gick till bankomaten med hans kort och pinkod, där de tog ut 1 900 kronor i kontanter.

Erik är skärrad efter rånet. Det känns lite obehagligt att gå hem på kvällen. Han vill uppmärksamma andra på att vara vaksamma.

– Polisen berättade att det hänt liknande grejer den senaste tiden. Det kan vara bra att veta att sådana här saker händer i Sundbyberg. Hade jag vetat det kanske jag skulle tagit en upplyst väg istället. Man ska inte gå runt och vara rädd, men man kan hålla lite koll.

Rånarnas tillvägagångssätt mot Erik har likheter med andra rån som skett i Sundbyberg under hösten.

Den 7 oktober överfölls en kvinna på Golfängarna, där maskerade män tvingade till sig kontokort och pinkod. Samma vecka utsattes ytterligare tre personer för rån eller rånförsök i Sundbyberg.

Polisen utreder just nu om det finns kopplingar mellan de olika brotten.

– Jag har inte på fötterna för att säga att samma personer ligger bakom alla de här rånen, men det är osannolikt att det är nya människor varje gång, säger Johan Rydvik på Solnapolisens avdelning för grova brott.