Höll sig undan rätten – får lägre straff

En man från Väsby döms för olaga hot och för att ha odlat cannabis.
En man från Väsby döms för olaga hot och för att ha odlat cannabis.
Polisen hittade odlingen i Västerbotten 2014.
Polisen hittade odlingen i Västerbotten 2014.
Polisen hittade Väsbybons stora knarkodling 2014. Men efter att han erkänt gick han upp i rök och därför blir straffet lägre.

2014 erkände mannen, som är hemmahörande i Väsby, direkt när polisen hittade hans cannabisodling med över 6 kilo cannabis i Västerbotten.

Men när han skulle meddelas om stämningsansökan hade mannen flyttat och gick inte att hitta.

– Efter att han erkänt försattes han på fri fot. Men sen dess har det inte gått att få tag på honom. Han har inte haft någon folkbokföringsadress och han har inte haft någon myndighetskontakt, säger Gunnar Zetterqvist, åklagare.

Efterlyst i flera år

Däremot har mannen haft vis kontakt med sin försvarare. Mannen har varit efterlyst och häktad i sin frånvaro i flera år. Men i februari i år greps mannen av polisen i Stockholm och rättegången kunde hållas.

– Han har varit efterlyst länge och polisen har arbetat med att lokalisera honom.

Attunda tingsrätt konstaterade att han gjort sig skyldig både till två fall av narkotikabrott men frikände honom från misstankarna om olaga hot, eftersom åklagaren inte kunnat styrka misstankarna. Eftersom flera år gått sen händelser inträffade sänktes straffet för narkotikabrotten.

– Jag argumenterade för att den tid som förflutit inte skulle påverka straffet. Enligt min mening ska det tillämpas när myndigheter ligger bakom att en rättsprocess drar ut på tiden. Men i det här fallet är det helt enkelt för att det inte har gått att få tag i honom. Tingsrätten tänkte inte likadant.

Domen kan överklagas

Tingsrätten konstaterade att straffvärdet för brotten var ett år och två månader. Nu dömdes han istället till skyddstillsyn, på grund av tiden som förflutit och mannens personliga förhållanden.

Men alla var inte eniga. Tre nämndemän gick på den linjen medan ordföranden ansåg att han istället borde dömas till fängelse i 10 månader.

– Min preliminära bedömning är att jag kommer att överklaga domen. Jag tror att det är bra om hovrätten provar resonemangen kring straffvärde och påföljd. Spontant är det flera frågeställningar jag inte håller med om, vilken påföljd det beslutats om och hur tiden som gått påverkar påföljden.