Rättsexperten kräver högre straff för bilrån

Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och tidigare överåklagare.
Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och tidigare överåklagare.
Bilkaparna begår grova brott som liknar rån – men de döms sällan för rån.
Nu stämmer Brottsofferjourens ordförande, rättsexperten Sven-Erik Alhem, in i kritiken.
– Lagstiftaren har somnat och behöver omedelbart vakna. Straffvärdet ska vara högsta möjliga inom ramen för grovt rån, säger han.

De tar bilar värda hundratusentals kronor – under vapenhot eller med handgripligt våld. Men trots att åklagare ofta beskriver tillvägagångssättet som ”rånliknande” döms kaparna sällan för just rån.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare pratat med både brottsoffer och poliser som menar att straffen är för låga när det handlar om bilkapningar.

– Lagstiftningen haltar ordentligt där, har kriminalinspektör Lars Stervander på Stockholmspolisen tidigare sagt till Mitt i.

Nu stämmer även Sven-Erik Alhem, förbundsordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare, in i kritiken. Och han skräder inte orden.

– Lagstiftaren har somnat och behöver omedelbart vakna. Man måste vara alert inför nya fenomen i samhället, säger Sven-Erik Alhem.

Ur brottsoffrets perspektiv är det ännu värre att bli avtvingad sin bil än exempelvis en mobiltelefon, menar han.

Vill se minst ett års fängelse

En aspekt är att den som tvingas lämna ifrån sig sin bil innan eller under färden kan ställas inför stora praktiska och logistiska problem. Dessutom kan en bilkapning utsätta brottsoffret för ytterligare fara, menar han.

– Om någon kommer och rycker upp dörren när du stannat vid ett rödljus kan det bli en trafikfarlig situation, säger Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem anser att den som tvingar till sig en bil med våld, eller hot om våld, bör dömas enligt straffskalan för rån. Där är minimistraffet fängelse i ett år.

Det kan jämföras med olaga tvång – vilket många bilkapningar rubriceras som – med en straffskala som börjar på fängelse i sex månader.

– Det är en jättekränkning och ett väldigt allvarligt brott att bli utsatt för. Om det förekommer vapen eller våld ska straffvärdet vara högsta möjliga inom ramen för grovt rån, säger han.

Om det förekommer vapen eller våld ska straffvärdet vara högsta möjliga inom ramen för grovt rån

Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren