Ringde 28 000 samtal – dömd för sabotage

Domen vid Södertörns tingsrätt kom på onsdagen.
Domen vid Södertörns tingsrätt kom på onsdagen.
Botkyrkabon ringde 28 000 samtal till bland annat Botkyrka kommun, politiker och vårdcentraler. I dag dömdes han.

Mannen som är i 30-årsåldern dömdes under onsdagen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket innebär att det inte är tidsbestämt hur länge mannen ska vårdas. Enligt domen lider mannen av en allvarlig psykisk störning.

Ringde kommun och polis

På ett fåtal månader fram till februari i år ringde mannen enligt åtalet 28 000 samtal. Under den tiden ska han ha ringt Botkyrka kommuns växel 7000 gånger, Södersjukhuset mer än 5000 gånger, Polisens växel minst 4500 gånger, Arbetsförmedlingens växel drygt 2600 gånger och SOS Alarm minst 650 gånger. Det stora antalet påringningar gjorde han med hjälp av appar i telefonen. Nästan samtliga har varit utan innehåll eller med inspelad ljudslingor med bland annat automatvapeneld.

Mannen döms bland annat för brotten sabotage, olaga förföljelse och ofredande.

Blockerade vårdcentraler

Mannen har också ringt till flera vårdcentraler i de södra delarna av Stockholmsområdet för att boka patienttider. Han ska då ha begärt uppringning på andra personers telefonnummer eller på telefonnummer som inte existerar, vilket har förlängt kötiderna och vissa dagar helt blockerat vårdcentralernas telefonisystem.

Kommunchefen: ”Sorglig historia”

Botkyrkas kommundirektör Mattias Jansson berättar efter onsdagens dom att även  Botkyrka kommuns växel varit hårt belastad tidvis och att mannens påringningar skapat kö.

– Det är en sorglig historia. Och det är väldigt synd även om brottslingen. Det bästa är att han får vård nu, säger kommundirektören Mattias Jansson som själv fått många påringningar.

Mannens motiv ska enligt, kammaråklagare Per Bergmark, vara missnöje.

– Han har inte varit nöjd med den service han har fått från myndigheterna. Och då ska han tagit ut sin frustration på det här sättet, sade Per Bergmark till Lokaltidningen Mitt i juni.

Även flera politiker och tjänstemän i Stockholmsområdet har blivit utsatta. För detta döms mannen för olaga förföljelse och han ska till flera av målsäganden betala skadestånd.

Förnekar brott

Mannen har förnekat brott men har medgett att han ringt ett antal obefogade samtal, dock inte i den omfattning som telefonoperatörernas logglistor visar. Botkyrkabon menar att det han gjort inte varit brottsligt. Han anser inte att han stört myndigheterna på något allvarligt sätt eller förföljt några personer. Åklagaren har en annan syn på detta:

– Den här omfattningen har inneburit stora problem och ekonomiska kostnader för myndigheterna. Med just larmnumret 112 är det uppenbart att det kan ha inneburit fara för människoliv, sade åklagaren Per Bergmark tidigare till Lokaltidningen Mitt i.