Båda Rinkebymorden kopplade till gängkonflikt

Man sköts till döds i Rinkeby på Rinkeby pizzeria 8 januari 2018.
Här inne på pizzerian sköts mannen ihjäl på måndagskvällen.
Två dödsskjutningar på åtta dagar i Rinkeby.
Polisen utgår i nuläget från att de båda morden kan vara kopplade till den pågående gängkonflikten på Järvafältet.
Än så länge är ingen gripen för de två dödskjutningarna.

Det har bara gått åtta dagar mellan de två senaste morden i Rinkeby. På nyårsnatten sköts en man i 20-års åldern ihjäl i ett garage i Rinkeby. Och i går måndag, sköts en man i 25-års åldern i huvudet när han satt och åt på en pizzeria på torget i Rinkeby.

Mannen fördes till sjukhus men avled kort efter av skadorna.

Polisen satte in ett stort pådrag under måndagskvällen och hade polishelikopter och hundpatrull ute. Än så länge finns ingen gripen för mordet.

– Är det någon som har gjort en iakttagelse som kan ha med mordet att göra får de gärna höra av sig till 11414, säger Lars Byström på polisens mediecenter.

Polisen undersöker om övervakningskamerorna på torget har fångat mordet, men det är inget som Lars Byström kan uttala sig om i nuläget.

– Vi brukar sällan kommentera vad vi har eller inte har i det här skedet, säger han.

Christoffer Bohman, verksamhetsansvarig för Järvapolisen, säger att de utgår från att de två senaste morden är relaterade till en lokal konflikt mellan kriminella gäng.

– Vi utesluter inte att det finns kopplingar till en konflikt som har pågått hela året, säger han.

Konflikten handlar bland annat om skulder och uppgörelser om narkotikamarknaden, enligt förundersökningar som Mitt i tagit del av.

Våldskurvan ska brytas

Polisen i region Stockholm förstärker nu arbetet mot den grova brottsligheten med insatsen Max som pågår just nu.

Fokus är att bryta våldskurvan, minska antalet skjutvapen och att få bort handgranaterna helt.

Under 2017 tog Stockholmspolisen cirka 200 vapen i beslag. Kriminella nätverk och en kamp om narkotikamarknaden är en del av problematiken och enligt ett pressmeddelande från polisen det som insatsen tydligt ska jobba emot.

– En viktig del i arbetet är att identifiera de mest centrala aktörerna i de kriminella nätverken och kraftigt försvåra för dem att begå brott, säger Erik Widstrand, polismästare i region Stockholm som leder arbetet för Max.

Sedan slutet av december sitter tre centrala personer från ett kriminellt nätverk i nordvästra Stockholm häktade. I ett flertal ärenden från 2017 med koppling till kriminella nätverk sitter det också personer häktade, enligt polisens pressmeddelande.