27-åring körde saxlift i city efter utekväll

Mannen körde längs med Drottninggatan.
Mannen körde längs med Drottninggatan.
Efter en blöt kväll på krogen bestämde sig en 27-åring för att hoppa in i en saxlift som stod parkerad på Drottninggatan. Han började köra i riktning mot Gamla stan men ganska snart hann ett par väktare ikapp honom.

Efter en krogkväll i april fick en 27-årig man syn på en saxlift intill trapporna vid Sergels torg. Trots att mannen druckit omkring åtta öl under kvällen säger han i rätten att han behövde göra en insats. Liften kunde vara en potentiell säkerhetsrisk eftersom den stod påslagen och för nära trapporna och den trafikerade vägen. Han kör en liknande lift i jobbet och var därför trygg med att köra fordonet till en tryggare plats.

En ordningsvakt befann sig inte långt därifrån när några resenärer kom fram och berättade att några ”ungdomar” kör en lift på Drottninggatan. Vakten springer då uppför trapporna och får syn på liften som ryckigt och vingligt rör sig mot mot Gamla stan. Liften håller på att köra in i en reklampelare och bredvid står flera personer och filmar och hejar på.

27-åringen säger att han hann 40-50 meter med liften innan väktarna kom och skrek. Drottninggatan var tom och om väktarna upplevde att liften körde ryckigt berodde det inte på ölen han druckit, utan på grund av liftens konstruktion. Väktaren däremot upplevde det som att samtliga inblandade var berusade.

Eftersom det står utom tvivel att 27-åringen kört liften och att han haft 0,84 promille i blodet vid tillfället kvarstod bara frågan om liften är ett motordrivet fordon, vilket tingsrätten bedömde att fordonet var. Mannen hävdade att han handlat i nöd vilket tingsrätten inte köpte. 27-åringen döms därför för rattfylleri med påföljden dagsböter.