Misstänktes för sexbrott – får skadestånd

Kvinnan från Haninge åtalas för hets mot folkgrupp.
Södertörns tingsrätt.
Den tränare och lärare på Södertörn som misstänktes för att sexuellt ha utnyttjat en flicka får skadestånd rapporterar DN.

Polisen jagade mannen förgäves tidigt förra sommaren när preskriptionstiden för de brott han var misstänkt för var på väg att gå ut. Den misstänkte mannen, bosatt på Södertörn, var både lärare och tränare åt flickan som i dag är vuxen. I mars åtalades han för att sexuellt ha utnyttjat målsägaren vid ett flertal tillfällen både före och efter att hon fyllt 15 år.

Tiden hann gå ut

Men polisen hittade inte mannen innan preskriptionstiden gick ut den 12 juni. Enligt åklagaren höll han sig undan för att slippa rättegång.

– Polisen har fått in uppgifter om att han bott i en sommarstuga. Men nu är det tomt där, sade åklagaren Markus Hankkio när polisen hade knappt två veckor kvar för att hitta mannen.

Ansökte om skadestånd

Mannen ansökte senare om skadestånd och nu har Justitiekanslern beviljat honom skadestånd på 3 000 kronor, rapporterar DN. Hans namn och bild hängdes ut i sociala medier och mannens hus blev utsatt för skadegörelse.

– Ersättning kan vägras eller sättas ned med hänvisning till att ett brott preskriberats, men då ska det i princip vara klarlagt att man begått en brottslig handling. Den bedömningen har vi inte gjort i detta fall, säger Anna Erman, byråchef på Justitiekanslen, till Nyhetsbyrån Siren skriver DN.

Inte klarlagt

Enligt tidningen motiverar JK beslutet med att mannen förnekat och att det inte är ”klarlagt att han begått en brottslig handling”.