Ångrar sexuellt ofredande – slipper straff

Mannen förföljde kvinnan från T-Centralen hela vägen hem till Huvudsta.
Mannen förföljde kvinnan från T-Centralen hela vägen hem till Huvudsta.
Mannen förföljde kvinnan hela vägen hem och ofredade henne sexuellt i hissen.
Men eftersom mannen är så ångerfull slipper han fängelse.

Den unga kvinnan hade varit i stan. Hon stod på T-Centralen och väntade på tunnelbanan till Västra skogen. På T-Centralen befann sig även en man. Han iakttog henne och ville få kontakt med henne. Han följde därför efter henne in på tunnelbanan, dock utan att ta kontakt med henne.

När hon klev av på Västra skogen följde han efter. Han åkte efter henne i rulltrappan, utan att hon märkte det. Hon pratade med sin mamma i telefon hela vägen hem till bostaden i centrala Huvudsta, en promenad på cirka 10 minuter.

Kvinnan gick in i porten, fortfarande med mamman i luren, och mannen smög efter, utan att hon märkte det. Det var först när hon låst upp porten, gått in och porten inte slog igen som hon vände sig om och upptäckte honom. Då stod han, en för henne okänd person, en och en halv meter ifrån henne i hennes egen portuppgång.

Hon sa åt honom att stänga dörren och gå därifrån, utan att han reagerade. Hon upprepade sig på engelska och sa att hennes mamma var i telefonen.

Hon började bli rädd.

Plötsligt befann hon sig i hissen med mannen mycket nära framför sig. Hissdörren slog igen. Han tog på henne, hade sitt ansikte nära hennes och försökte kyssa henne.  Hon försökte trycka undan honom med bägge händerna och skrek flera gånger ”go, just go”.

Mannen sa ingenting. Han log.

Till slut lämnade mannen hissen.

Den 30-årige mannen har nu dömts i Solna tingsrätt för sexuellt ofredande. I förhör har han berättat att han märkt att kvinnan var väldigt rädd, ja nästan panikslagen. Men i sitt sinnestillstånd kände han ett behov av kärlek och att kyssa henne. Han kramade henne och lämnade sedan hissen.

Trots att fängelse finns i straffskalan för sexuellt ofredande väljer tingsrätten att döma mannen till villkorlig dom då han visat sig vara djupt ångerfull. Enligt tingsrättens mening saknas det anledning att tror att mannen skulle återfalla i sexualbrott.

Mannen ska betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan samt 4 000 kronor i dagsböter.